Nacionalni park Durmitor…Crna Gora

    2 godine pre 12683 pregleda Izvor: PV Informer

Svima su poznate destinacije sa UNESCO-ove liste kao što su Tadž Mahal (Taj Mahal) u Indiji, Maču Pikču (Machu Picchu) – Peru, Piramide u Egiptu, Veliki Kanjon (Grand Canyon) – Kolorado, jezero Bled u Sloveniji itd. Da li ste znali da je najveći nacionalni park u Crnoj Gori – Durmitor – na UNESCO-voj listi svjetske prirodne i kulturne baštine? NP Durmitor obuhvata planinski masiv Durmitora, kanjone rijeke Tare sa 1.500 vrsta biljaka i 130 vrsta ptica.

Svjetskim ekološkim rezervatom proglašen je kanjon Tare, zatim kanjoni Drage i Sušice, dolina kanjona Komarnice, te veliki broj planinskih vrhova 48 preko 2.000 metara nadmorske visine., 18 glacijalnih jezera koja su dobila naziv „Planinski oči“. Kao i stotine drugih destinacija širom svijeta, ovaj park je posebno odabran i zaštićen od strane Ujedinjene nacionalne organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu. Ovo mjesto predstavlja izuzetnu vrijednost za čovječanstvo jer je centar razvoja balkanske flore, sa elementima alpske i alpsko-arktičke flore, a na južnim padinama u kanjonskim dolinama rasprostranjeni su submediteranski, pa i mediteranski elementi flore., dok je sibirska tajga oko jezera. Planinske livade i pašnjaci, pukotine stena, stjenoviti izdanci, šaš, snježna polja,

Nacionalni park Durmitor prostire se na 39.000 hektara (ha), a 20.000 hektara njegove površine je pod zaštitom UNESCO-a, koji su od 1980. godine upisani u svjetsku baštinu. Durmitor obuhvata i najviši grad na Balkanu, Žabljak, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.456 metara i okružen sa čak dvadeset i tri vrha viša od 2.300 metara.

Njemački geograf Kurt Hasert rekao je:

„Među planinskim divovima južnoslovenskih zemalja, Durmitor je najmoćniji i najveličanstveniji.“

Spoj planina i jezera među najljepšim prirodnim prizorima za fotografiranje, smatraju ljubitelji fotografije. NP Durmitor je nepresušan izvor inspiracije iz kojeg nastaju najljepša djela, a njegov naziv „Durmitor“ do danas je ostao motiv za zanimljive priče. Prema pričama koje se pamte, riječ Durmitor je rimskog porijekla od latinske riječi „dormitorium“ i od te riječi u italijanskom jeziku nastala je riječ „dormitorio“ ili „dormire“, što znači spavati. Tokom ekspedicija na ove prostore, rimski legionari su pitali „da li planina spava“. Još jedno tumačenje imena Durmitor potiče iz keltskog doba i za koje mnogi vjeruju da je vjerodostojnije. Dakle, ime je izvedeno od keltskog naziva „voda sa planine“ „dru-mi-tor“.

Specifični vrhovi, kao dominantne figure, ističu se i diktiraju ritam. Najimpresivniji su: BOBOTOV KUK – 2.523m, BEZIMENI VRH – 2.487m, MININ BOGAZ – 2.387m, MEĐED – 2.287m, SAVIN KUK – 2.313m, SLJEME – 2.455m, PLANINICA – 30 m, 30 m, 30 m, 30 m. PRUTA – 2.393 m.

Na području Durmitora, u nevjerovatno dubokim i živopisnim dolinama, između planinskih padina okruženih gustom vegetacijom, nalazi se sedamnaest glacijalnih jezera ili, kako ih mještani zovu, „Očevi planine“. Spomenimo samo neke od njih: Modro, Zminje, Vražje, Riblje, a svakako je najpoznatije Crno jezero koje je tokom zime prekriveno ledom, a u julu i avgustu temperatura vode je preko dvadeset stepeni Celzijusa.

Idealni uslovi čine ovaj planinski masiv izuzetno atraktivnim za takozvani aktivni odmor tokom cijele godine: planinarenje, biciklizam, sportski ribolov, planinarenje, krpljanje, ali na Durmitoru možemo saznati i o kulturno-istorijskim vrijednostima i posjetiti lokalitete sa ostacima koji datiraju iz doba Ilira i rimskog perioda. Različiti kulturni uticaji ostavili su traga na graditeljstvu.