Nataša je SLIJEPA od devete godine, ali za nju nema granica – uspjela je da upiše MEDICINSKI FAKULTET

    8 mjeseci pre 364 pregleda Izvor: Kolektiv

I najmanja podrška društva ljudima sa invaliditetom može da bude vjetar u leđa, što potvrđuje i primjer slijepe djevojke iz Doboja, Nataše Arsenović, koja je upisala Medicinski fakultet.

Slijepa je od devete godine, ali se nikada nije predavala. Savladala je tehniku grnčarstva, naučila da skija, glumi, a sada je prvi slijepi student na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Majka Spomenka kaže da su po prijemu na fakultet iskrsli problemi personalne asistencije, a onda su našli djevojku koja će da vodi brigu o Nataši.

“Ide s njom, pomaže joj da bi ona lakše učila, tu vam je pomoć i pri oblačenju, znate kako je, dijete ne vidi i sve je problem, međutim ona se odlično snalazi”, kaže Natašina majka Spomenka.

Personalni asistent zahtijeva dodatni novac u kućnom budžetu, a osim toga studiranje u Srbiji podrazumijeva stanovanje u studentskom domu, pa je u pomoć priskočio grad Doboj.

“Našli smo mogućnost da na godišnjem nivou izdavajmo negdje oko 10.000 maraka, tj. 1.000 KM mjesečno, to je jedna poruka gdje treba da se uključi ne samo lokalna već šira zajednica kako bi olakšali i omogućili ljudima sa invaliditetom da budu jednaki i ravnopravni sa ostalim građanima”, rekao je Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

Osim personalne asistencije, građani sa invaliditetom suočavaju se i s drugim problemima. Arhitektonske barijere, samo su neki od njih. Pristupačnost, kažu, treba svugde obezbijediti, a najpre u javnim objektima.

Kada prođu školovanje onda ih dočeka i problem zapošljavanja. Sve bi bilo lakše, kažu, kada bi se poštovalo ono što je propisano jer i za to postoje zakonska rješenja.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6325 pregleda