NATO: Uzdržati se od zapaljive retorike, koja rizikuje da pojača tenzije

    2 meseca pre 223 pregleda Izvor: pobjeda.me
foto: twitter

Sjevernoatlantski savjet NATO odlučio je u nedelju, na zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu, da rezervne trupe pojačaju operaciju KFOR na Kosovu. 

-Trupe su povučene iz strateške rezerve NATO-a za zapadni Balkan. Ujedinjeno kraljevstvo raspoređuje oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka da se pridruže britanskom kontigentu od 400 vojnika koji već vježba na Kosovu, a dalja pojačanja će uslijediti od drugih saveznika – rekao je NATO portparol Dilan Vajt. 

Odluka je, kako je rekao, uslijedila nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra i povećanih tenzija u regionu. 

-Ovo je odlučan korak kako bi se osiguralo da KFOR ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a: da održi bezbjedno i stabilno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu – naveo je Vajt u saopštenju.

KFOR će, dodaju iz NATO, nastaviti da djeluje nepristrasno u korist bezbjednosti na Kosovu i u regionu.

-Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice. Sve strane bi takođe trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije – zaključio je Vajt.