Neće tražiti povlačenje priznanja – Srbija obustavila kampanju protiv Kosova

    5 mjeseci pre 240 pregleda Izvor: pobjeda.me

Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Navodi se još da su beogradske vlasti dale pristanak kako bi doprinijele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

– Kao dio dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, strane u Beogradu su se složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom – potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU.

Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, “iritantno pitanje”.

– Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo – navodi ovaj sagovornik.

Broj država koje su kao rezultat diplomatskih nastojanja Srbije povukle priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008. godine, nije poznat.

Međutim, zvaničnici Srbije uključujući i predsjednika države Aleksandra Vučića, nisu krili da su svoju diplomatiju usmjerili u tom pravcu. Srbija je takođe otvoreno zagovarala stavove protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije, poput Interpola i UNESCO.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6787 pregleda