Nekoliko savjeta kako se ponašati u poslovnom okruženju

    1 mesec pre 114 pregleda Izvor: PV Informer

Na poslu provodimo minimum jednu trećinu odraslog života, što uopšte ne prestavlja mali period. U skadu sa tim, želimo da nam okruženje bude što prijatnije, kako bi sa lakoćom i zadovoljstvom proživjeli ovaj segment života.

Ukoliko i sami želite da vam vrijeme provedeno na poslu bude prijatno, potrudite se da i sami utičete na kompletnu atmosferu. Pojedine veće firme imaju svoja pravila ponašanja, dok se kod drugih nešto manjih zajednica poštuju određeni nepisani principi lijepog ponašanja i ophođenja prema kolegama.

Kakvi god da ste u privatnom okruženju, na poslu se od vas očekuje određena doza obaveznog profesionalizma. Potrudite se da ovaj segment poslovanja ne utiče negativno na vašu reputaciju u firmi.

U nastavku teksta možete pročitati nekoliko savjeta o tome kako se ponašati u poslovnom okruženju.

Način oblačenja – prvi utisak o vama govori mnogo

Pojedine velike korporacije zahtevaju strogo poslovni stil oblačenja svojih zaposlenih i propisuju norme koje se u tom pogledu moraju poštovati. Kravata, odelo, pantalone, cipele i sve ostalo što uključuje formalni stil oblačenja su u nekim firmama obavezni, dok pojedini opušteniji kolektivi nemaju normiran stil oblačenja. 

Bez obzira kakva je sitaucija na vašem poslu što se tiče načina oblačenja, uvijek je pozitivno ostaviti dobar prvi utisak, što se veoma lako može postići kvalitetnom i pristojnom poslovnom garderobom. Naročito u slučaju prvog razgovora za posao, online ponuda vam može pomoći da odaberete savršenu garderobu.   

Pokušajte da vaš stil oblačenja implementirate i u sopstveni stil garderobe na poslu, jer je to jedan od načina da predstavite svoju ličnost u najboljem svjetlu. U najvećem broju slučajeva je ipak potrebno napraviti određenu vrstu kompromisa između onoga kako bi mi voljeli da se oblačimo i onoga što se od nas zahtijeva.

Uklapanje u novo okruženje ne mora uvijek biti teško

Potrudite se da na vaše novo poslovno okruženje i kolege ne posmatrate strogo kao poslovne saradnike. Osim međusobnog poštovanja i potrebne saradnje na različitim projektima, možete “opipati puls” vaše kancelarije i pokušati da se za početak sprijateljite sa nekolicinom ljudi radi ljepše i prijatnije atmosfere

Ukoliko u tome uspijete, poslovne obaveze ćete obavljati sa lakoćom, s obzirom da ćete imati utisak kao da provodite vrijeme sa prijateljima, ponekad kao i u vrijeme bezbrižnih dana u djetinjstvu. Naravno, ne trošite previše energije ako nakon određenog vremena uvidite da nije prirodno ostvarivanje nekog bližeg prijateljskog odnosa sa kolegama.

Ipak ljubaznost i predusretljivost prema svima, naročito kada su u pitanju poslovni zadaci, jesu neophodni i mogu biti štetni po vaš dalji rad ako ne posjedujete ove dvije osobine.

Timski igrači se uvijek više cijene

Poslovni svijet se u velikom broju stvari razlikuje od privatnog života i samim tim iziskuje da unaprijedimo svoje lične karakteristike ili da prosto stvorimo one koje do dobijanja posla nismo imali. 

Na samom poslu ćete uvijek imati neku vrstu konkurencije, međutim nikada nemojte dozvoliti da vam to umanji želju da budete timski igrač. Upravo ova osobina na duže staze može donijeti brojne pogodnosti, kako vama na ličnom planu, tako i vašoj firmi na poslovnom. 

Veliki broj poslova iziskuje potrebu za timskim radom, tako da nikada nemojte gledati samo svoj posao, već se potrudite da pomognete kada god je to moguće. Vaše kolege će umjeti to da cijene, a vi ćete biti zapaženi kao neko ko je spreman da pomogne i poboljša efikasnost cijelog tima, na uštrb sopstvenog vremena. 

Uz pravi tim, trošićete manje energije i nećete često imati potrebe za odmorom, jer ćete na vreme na poslu gledati na drugačiji način.

Ne zaboravite da će i vama u nekom trenutku možda biti potrebna određena vrsta pomoći, a ukoliko ste do tada bili preusretljivi, sigurno će neko željeti da vam se nađe kada to bude bilo potrebno. 

Komunikacija je veoma bitan faktor u svakom poslovanju

Možemo napraviti određenu distancu između komunikacije na radnom mjestu i privatnom životu. U skladu sa tim, iako privatno naravno ne morate biti preterano komunikativna osoba, u poslovnom okruženju se ipak očekuje da se ponašate u skladu sa određenim pravilima komunikacije.

Pokušajte da što pre zapamtite imena svojih kolega i da ih koristite u razgovoru, što će biti podsvjesno odličan početak za razvijanje dobrog odnosa u budućnosti. Potrebno je da razgovori sa kolegama budu učtivi i sa uvažavanjem, te ne dozvolite da vas u tome spriječi bilo šta. 

Pisana komunikacija se u svakoj firmi obavlja preko mejlova ili neke od poznatih poslovnih aplikacija. Potrudite se da odgovarate brzo, tačno, sa relevantinim informacijama i u skladu sa formom platforme na kojoj razmjenjujete poruke. U zavisnosti od formalnosti komunikacije, prepiska takođe mora  biti strukturisana na određen način, sa potrebnim pozdravima i ostalim propratnim elementima.

Poštovanje privatnosti u toku komunikacije se u poslovnom okruženju podrazumijeva, tako da nema potrebe da to i naglašavamo. Neprikladan i uvredljiv sadržaj putem pisane komunikacije može vas ostaviti bez posla. 

Nevaspitano ponašanje na poslu, kašnenje i nepoštovanje radnog vremena, neumjereno trošenje reursa firme, nehigijena i neprofesionalno ponašanje prema kolegama su takođe stvari koje podrazumijevamo kao nepoželjne na radnom mjestu. Nadamo se da smo vam dali pojedine korisne informacije o tome kako se ponašati na poslu zarad boljeg uklapanja i veće efikasnosti cjelokupnog kolektiva. Srećno!    

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27750 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11948 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11303 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10666 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9527 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9302 pregleda
%d bloggers like this: