Nikšić: Ljekarske smjene od po 12 sati, zaražene i cijele porodice

    4 meseca pre 508 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Nikšić je sa 1.423 inficirana na 100 hiljada stanovnika prvi na listi po broju oboljelih, a stopa inficiranih je skoro pet puta veća nego na državnom nivou.

To nijesu ljekarske smjene po sedam ili osam sati. To su smjene od dvanaest i više sati, po potrebi. Onda kući malo odmore vide djecu i opet se vraćaju. Zovu ih kao pripravne, onda uskaču pokrivaju druge ljekare i tako dalje… -prenosi za Radio Slobodna Evropa (RSE) utiske iz kovid bolnice i ambulante u Nikšiću internista Goran Jovanović, koga je kotorske bolnica u kojoj je zaposlen poslala na ispomoć kolegama.

Nikšić je sa 1.423 inficirana na 100 hiljada stanovnika prvi na listi po broju oboljelih, a stopa inficiranih je skoro pet puta veća nego na državnom nivou.

Zbog teške epidemiološke situacije od ponedjeljka 28. septembra u Nikšiću su drugi dan zaredom na snazi nove restriktivne mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

– Cijele porodice su zaražene, bolnica je prepuna. Odnosno svi ti paviljoni su skoro popunjeni. Svakodnevno se mora otpustiti neko da bi se drugi primio. To je negdje oko 100 ležećih pacijenata na dnevnom nivou. Vizita počne ujutru a završi tek negdje oko ručka. Ljekari su ne umorni nego premoreni pod maskama i u zaštitnim kombinezonima cijelu smjenu. Imao sam članove iste porodice, koji su smješteni u različitim paviljonima. Na primjer na jedinici intezivne njege je muž dok je supruga u ambulanti ili u drugom paviljonu. Onda djeca kod kuće, a stariji članovi porodice u samoizolaciji. Moram reći dosta teška situacija – priča doktor Jovanović.

Može li zdravstveni sistem izdržati udar?

Crna Gora je u septembru u odnosu na ostale države regiona zabilježila najveći skok broja oboljelih i prva je u regionu sa 565 inficiranih na stotinu hiljada stanovnika. I broj hospitalizovanih, 42 na sto hiljada, je najveći u regionu.

Da li crnogorski zdravstveni sistem može da izdrži sve veći priliv inficiranih pacijenata, među kojima raste i broj onih sa teškom kliničkom slikom?

– Ako se ponove prethodna sedmica ili ona tamo unazad 14 dana, plašim se da zdravstveni sistem neće moći da izdrži -kazao je u ponedjeljak (28. septembra) za RTCG pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

Tvrdnje epidemiologa Begića o opterećenju koje zbog pogoršanja epidemiološke situacije trpi zdravstveni sistem za RSE potvrdio je direktor IJZ Boban Mugoša.

– Doktor Begić je u pravu. Nema tog epidemiologa koji se ne plaši pogoršanja situacije. Zbog toga smo i predložili mjere i očekujemo da te mjere daju rezultate- rekao je Mugoša.

S druge strane, član kriznog štaba NKT Nebojša Kavarić je kazao da je sistem spreman za sve, pa i za najgori scenario:

– Znači, praznićemo bolnice, povećavaćemo kućno liječenje. To smo radili u Nikšiću, u Rožaju i ovdje u Podgorici. Imamo model i spremni smo za otvaranje novih COVID centara ovdje u Podgorci i jedan će biti u pogonu već ove nedjelje. Cijeli sistem je spreman – kazao je Kavarić.

Na pitanje RSE: da li o situaciji u zdravstvenom sistemu epidemiolozi i ljekari šalju oprečne poruke, Kavarić odgovara:

– Apel doktora Begića koji se figurativno obratio javnosti, odnosno građanima možemo prevesti: Nemojte testirati kapacitete zdravstvenog sistema. Moja konstatacija se savršeno uklapa u priču da je sistem spreman za sva scenarija. On je govorio o povećanju broja pacijanata, ja govorim o spremnosti zdravstvenog sistema – kazao je Kavarić, koji nije mogao da precizira koliko je ljekara i medicinskog osoblja u Crnoj Gori inficirano korona virusom ili je na bolničkom liječenju.

Šta je prethodilo širenju infekcije?

Uprkos mjerama NKT o zabrani okupljanja više od 100 lica na otvorenom u Crnoj Gori su, danima uoči izbora 30. avgusta u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijeti organizovane litije pristalica Srpske pravoslavne crkve. Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici se 30. i 31. avgusta okupilo više hiljada građana, koji su proslavljali pobjedu opozicije na izborima.

Na drugoj strani, na Cetinju se 3. septembra na patriotskom skupu okupilo par hiljada građana, dok ih je na sličnom skupu 6. septembra u Podgorici bilo više desetina hiljada.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Nikšiću doktor Goran Jovanović smatra da je do rasta broja inficiranih došlo zbog nepoštovanja mjera NKT, koje su kako kaže u prva tri mjeseca epidemije COVID-19 svi poštovali.

Jovanović smatra da je do nepovjerenja u rad NKT došlo “zbog odluka koje su bile kontradiktorne” i činjenice da je u njemu više političara Demokratske partije socijalista nego ljekara.

– Negdje nam na naplatu dolazi ponašanje koje je bilo onako prilično neodgovorno posebno oko izbora i oko onih skupova, mitinga političkih i drugih, je li tako? Gdje Crnogorci i naravno, svi ostali u Crnoj Gori vole da se prebroje, da se pokažu čiji su koji. Međutim, sad ispred covid-ambulante tu nema transparenata, nema zastava, nema barjaka, nema pokliča. Svi su isti ispred ambulante. Svi su u nekoj ćutnji, zabrinutosti i strahu, za sebe i svoje bližnje. I tu se negdje vidi tolerancija i solidarnost i razumijevanje, ali tek tada. Nažalost, treba da nas nešto žestoko strefi (pogodi) da bismo se zbližili i da imamo potrebu da se razumijemo i podržimo međusobno – kazao je Jovanović.

Ograničenja kretanja

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je zbog povećanja broja novooboljelih u osam crnogorskih opštinama uvelo nove restriktivne mjere.

U Andrijevici, Beranama i Nikšiću od 28. septembra do 12. oktobra zabranjeno je napuštanje objekata stanovanja od 22 sata do pet ujutro, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata i kućne posjete. I u Rožajama će narednih četrnaest dana biti zatvoreni ugostiteljski objekti, dok će u Budvi, Kotoru, Pljevaljima i Podgorici raditi do 22 sata.

Dio javnosti oštro je reagovao na nove restriktivne mjere NKT.

Oko 200 nikšićkih ugostitelja i njihovih zaposlenih protestovalo je u ponedjeljak 28. septembra ispred zgrade Opštine Nikšić, odakle su poručili da oni nijesu krivci za veliki broj pozitivnih na korona virus.

– Tražimo da NKT odustane od svih mjera koje su usvojili u prošli petak (25.septembra). Nijesmo mi krivci što su se ljekari sada našli u ovako teškoj situaciji i što broj zaraženih raste. Podsjetio bih da smo krajem avgusta, prije izbora ali i nakon imali brojne političke skupove koji su razlog rasta broja novoinficiranih – kaže u izjavi za RSE ugostitelj iz Nikšića Ratko Rale Janjić.

Neki prijete, neki apeluju

Ugostitelji iz Podgorice su u pismu NKT-u od 27. septmbra upozorili da neće poštovati mjere ukoliko to tijelo ne obrazloži odluku o ograničenju rada ugostiteljskih objekata u glavnom gradu do 22 sata.

– Ukoliko ovo obrazloženje izostane, Udruženje ugostitelja Podgorice će, preko sredstava javnog informisanja, pozvati sve svoje članove, ali i ostale ugostitelje na teritoriji Glavnog grada i države Crne Gore, kao i širu javnost, da ne poštuju najnovije mjere NKT-a – navode ugostitelji iz Podgorice.

Epidemiolozi upozoravaju da tešku epidemiološku situaciju komplikuje i dalje nedovoljna disciplina građana i skori početak školske godine od 1. oktobra, koji ne ulivaju optimizam da bi brojevi konačno mogli da počnu da opadaju. Iz Instituta za javno zdravlje (IZJ) kažu da razumiju ljutnju ugostitelja ali ih pozivaju na poštovanje mjera i veću odgovornost u borbi protiv korona virusa.

– Mi ne želimo da ove striktne mjere traju niti jedan dan duže nego što je neophodno. Uveli smo ih zbog toga što dijelom građani a dijelom i ustanove i objekti poput ugostiteljskih nijesu poštovali ranije uvedene propise – kaže direktor IZJ Boban Mugoša.

Jovanović je apelovao na građane Crne Gore da shvate ozbiljnost epidemiološke situacije a na ljekare da pomognu kolegama u kovid bolnicama.

– Apelujem na građane na racionalnije ponašanje u budućem periodu jer nas čeka jesen i sezonska gripa i možda neka nova komplikacija sa korona virusom. Nadam se da će i kolege imati razumijevanja jer nije u redu recimo da sada neko uzima lažna bolovanja, da se krije ili šopinguje a da mu kolege tamo skapavaju u kovid centrima i drugim ustanovama. Mislim da nije u redu i da ćemo se svi solidarisati i boriti protiv ove pošasti – zaključio je Jovanović.

Crna Gora je poslednja država u Evropi u kojoj je registrovan prvi slučaj obolijevanja od COVID-19 (17. mart) i prva u kojoj 28 uzastopnih dana nije bio registrovan nijedan slučaj infekcije. Zbog toga je 2. juna u državi proglašen kraj epidemije. U tom periodu registrovano je ukupno 324 slučaja, od čega je devet osoba preminulo. Prvi novi slučaj zabilježen je 14. juna.

Trenutno je u Crnoj Gori 3.558 inficiranih dok su od posljedica povezanih sa COVID-19 preminule 163 osobe.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13630 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8043 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7218 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6775 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6550 pregleda
%d bloggers like this: