Nikšićanin negirao ratne zločine u Foči

    11 mjeseci pre 382 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Nikšićanin Ranko Radulović saslušan je juče u specijalnom državnom tužilaštvu povodom sumnji da je počinio ratne zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine devedesetih godina, potvrđeno je Pobjedi.

Radulovića je saslušala tužiteljka specijalnog odjeljenja za ratne zločine Lidija Vukčević po zamolnici pravosudnih organa Bosne i Hercegovine.

Prema nezvaničnim informacijama, Radulović je negirao optužbe za ratne zločine. Na predmet je stavljena oznaka tajnosti.

Podsjećamo da je bosansko tužilaštvo još prije godinu dostavilo kolegama iz Crne Gore informaciju o ratnim zločinima, prema kojima je, kako se osnovano sumnja, Radulović u Foči prije 28 godina počinio ratne zločine.

Radi se o dokumentima u kojima dvije žrtve optužuju Radulovića za silovanja i mučenja.

Bosanske vlasti formirale su predmet, i o tome obavijestile crnogorsko tužilaštvo, da je Radulović označen kao osoba koja je učestvovala u ratnim dešavanjima.
Prema ranijem pisanju Pobjede, postoji mogućnost da bosanske vlasti ustupe predmet našim pravosudnim organima.

Radulović se od juna prošle godine nalazi u Istražnom zatvoru zbog sumnje da je vođa jedne od tri kriminalne grupe koje su planirale više likvidacija, učešće u ubistvima, iznude, zelenašenje, neke bombaške napade i pokušaje ubistva.

Podsjećamo da su crnogorski sudovi do sada donijeli dvije presude u predmetima za ratne zločine. Nikšićanin Vlado Zmajević je 5. juna u podgoričkom Višem sudu osuđen na 14 godina robije za ratne zločine nad civilima 1999. godine na Kosovu kada je kao dobrovoljac Vojske Jugoslavije ubio četiri osobe albanske nacionalnosti u selu Žegra.

Predmet protiv Zmajevića crnogorskom specijalnom tužilaštvu ustupile su srpske vlasti. Presuda protiv Zmajevića još nije pravosnažna.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6023 pregleda