Njemačka do kraja juna ukida sva ograničenja koja se odnose na putovanja

    5 meseci pre 276 pregleda Izvor: standard.co.me

Njemačka vlada namjerava da do kraja juna ukine zabranu putovanja za 31 evropsku zemlju, mada nisu uklonjene sve prepreke za nesmetani priliv turista. Rizik od zaraze ipak ostaje. O tome su razgovarali ministri EU.

Njemačka će do kraja juna ukinuti sva ograničenja koja se odnose na putovanja, najavio je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer nakon video-konferencije ministara unutrašnjih poslova Evropske unije. Kako je naglasio, to podrazumijeva i ukidanje kontrole na granicama unutar EU koje su uspostavljene na početku pandemije korone u martu. Takođe „ukidaju se i mjere karantina i uspostavlja puna sloboda kretanja”, prenosi Dojče vele.

Slobodni prelasci granica unutar 31 zemlje

Veliki broj zemalja članica EU, među kojima su Italija i Austrija, već je otvorio svoje granice, ostale žele da to urade 15. juna ili do kraja mjeseca. Španija je tako najavila otvaranje granica za turiste 1. jula. Preporuka Evropske komisije bila je da se granice otvore do kraja juna.

Ministri su ovog petka razmatrali i koliko dugo bi trebalo da traje zabrana putovanja za putnike koji dolaze iz tzv. trećih zemalja u koje se između ostalih ubraja Turska, koja je u Njemačkoj omiljena turistička destinacija, ali i za sjevernoafričke zemlje, poput Tunisa, Egipta ili Maroka. Ministri su se složili da se za tzv. treće zemlje produži zabrana putovanja do 1. jula.

Bavarci povukli ručnu kočnicu

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke u suštini je namjeravalo da još prošle sedmice pošalje signal da se na ljetnji odmor, uprkos korone, može ići i to od 15. juna. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Bavarske to je stopiralo. To je izazvalo niz spekulacija, prije svega onih prema kojima Bavarci njemačke turiste žele da preusmjere na svoj teren.

Nemačka vlada je prethodno, u srijedu 3. juna, usvojila „Kriterijume koji omogućavaju unutarevropski turizam“. U dokumentu se navodi da se teži zajedničkom evropskom rješenju slobodnog prelaska granica za 26 zemalja EU, ali i članica Šengena koje nisu u sastavu EU: Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna, i konačno Velike Britanije i Sjeverne Irske, pod uslovom da to dozvoljava epidemiološka situacija. To znači da se, ukoliko bude prekoračena granica od 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika, u roku od sedam dana ponovo može uvesti upozorenje kojim se turisti odvraćaju od putovanja u tu zemlju ili region. S druge strane, svi turisti koji se vrate iz takvog, uslovno rečeno korona-hotspota, moraju računati s tim da će biti poslati u karantin.

Horst Zehofer: Njemačka će do kraja juna ukinuti sva ograničenja koja se odnose na putovanja

Sve u svemu: sa pakovanjem kofera putnici bi, kako pišu mediji u Njemačkoj, ipak trebalo malo da sačekaju. Obaveza nošenja maski važi na svim aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama, kao i u hotelima, zabavnim i parkovima prirode. Njemačka vlada međutim stalno upozorava da će, nakon ponovnog uspostavljanja slobode kretanja, rizik od zaraze morati da snosi svaki građanin i turista sam za sebe. Organizovanog vraćanja putnika avionima, kao što je bio slučaj na početku pandemije u Njemačkoj, više neće biti.

Strah od novog izbegličkog talasa

Ministri unutrašnjih poslova EU danas su na video-konferenciji saopštili da neće tolerisati ilegalne prelaske EU granica, kao i da će „preduzimati sve neophodne mjere u zaštiti granica prema Evropskoj uniji“, što je odgovor na trenutno veoma napeto stanje na grčko-turskoj granici.

Grčka je u srijedu donijela odluku da otvori svoje granice, a turski predsjednik Erdogan to je uradio još proteklog vikenda – što je dovelo do novog talasa izbjeglica u pravcu Grčke. Turski mediji su prenijeli da su grčki graničari ubili jednog izbjeglicu, a da ih je više povrijeđeno. Grčka strana je to kategorično demantovala.

Ministri Evropske unije su pružili odlučnu podršku Grčkoj. Davor Božinić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, zemlje koja trenutno predsjedava EU, rekao je da neće biti dozvoljeni ilegalni prelasci granica, kao i da od migranata i azilanata očekuje da „poštuju evropske zakone“.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6815 pregleda