Njemačke penzije sve više odlaze u inostranstvo

    11 meseci pre 220 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Sve je više njemačkih penzionera koji svoja mjesečna primanja dobijaju u inostranstvu. Broj takvih penzija je u proteklih 20 godina porastao za čitavih 37 odsto, pokazuje statistika Njemačkog penzionog osiguranja u koju je agencija dpa imala uvid.

U inostranstvo je prošle godine otišlo 1,72 miliona penzija, dok ih je 2001. bilo 1,26 miliona, saopštila je skupština Njemačkog penzionog osiguranja u srijedu u Frajburgu.

foto: Felix Kästle/dpa

Jedan od razloga za takav trend je to što sve više stranaca koji su radili u Njemačkoj odlazi u penziju i vraća se u svoje matične zemlje, rekao je predsjedavajući skupštine Jens Dirk Volfajl (Wohlfeil).

Većina tih radnika je, prema njegovim riječima, porijeklom iz zemalja kao što su Italija, Španija, Grčka, bivša Jugoslavija i Turska. Mnogi od njih stigli su u Njemačku još šezdesetih i sedamdesetih godina.

Oko 13 odsto njemačkih penzija koje se isplaćuju u drugim zemljama primaju Njemci koji žive u inostranstvu. Njihov je udio u proteklih 20 godina porastao za nešto manje od dva procentna poena. Većina ih penziju prima u Austriji – više od 26.000. Slijede Švajcarska sa nešto manje od 26.000 njemačkih penzionera i SAD sa oko 22.000.

%d bloggers like this: