Očekivan rast broja oboljelih od covida: Virus Eris za sada nije registrovan u Crnoj Gori

    8 meseci pre 1985 pregleda Izvor: cdm.me

U Crnoj Gori je povećan broj inficiranih koronavirusom. Iz Instituta za javno zdravlje IJZ za CdM kažu da do sada nije registrovan virus Eris nova vrsta covida, ali navode da će kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, on u narednom periodu postati dominantni podsoj globalno, a samim tim i u Crnoj Gori.

“Za sada se među oboljelima u Crnoj Gori laboratorijskim dijagnostičkim metodama ne registruju promjene u sastavu virusa koje bi mogle nagovjestiti da je neka od mutiranih podvarijanti SARS-CoV 2 prisutna u našoj zemlji. Međutim, u Kini, SAD-u, Južnoj Koreji, Portugalu, Španiji bilježi se porast prevalencije obolijevanja od podsoja virusa EG.5 (Eris) i za očekivati je, kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, da on u narednom periodu postane dominantni podsoj globalno, a samim tim i u Crnoj Gori”, navode iz IJZ-a.

Naglašavaju da Centar za kontorolu i prevenciju zaraznih bolesti u Americi i Svjetska zdravstvena organizacija kontinuirano prate prirodu novih podsojeva EG.5 i FL 1.5.1 koji se trenutno dominantno šire u populaciji, kao i stanja pacijenata hospitalizovanih usljed infekcije ovim podsojevima, i za sada nema dokaza koji idu u prilog tome da novi podsojevi virusa dovode do težih formi bolesti u odnosu na svoje prethodnike.

“Isti je slučaj i sa simptomima obolijevanja, oni su za sada isti a podrazumijevaju povećanje tjelesne temperature, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, grlobolja, curenje nosa, rijetko praćeno svrabom u očima, po koži”, pojašnjavaju iz IJZ-a.

U IJZ-u ističu i da je SARS-CoV 2 virus koji je aktivan tokom čitave godine, i obolijevanje od COVID-19 se registruje kontinuirano, bez obzira na godišnje doba.

“U posljednje tri sedmice se u Crnoj Gori registruje povećana stopa obolijevanja od SARS-CoV 2. Porast broja oboljelih, je očekivan jer je trend aktivnosti virusa bio sličan i tokom prethodnih godina (u drugoj polovini ljeta)”, navode iz IJZ.

Napominju da se porast u broju slučajeva obolijevanja može povezati sa raznim pokretačima koji su mogli doprinijeti većoj stopi transmisije: turistička sezona, okupljanja na raznim masovnim događanjima (koncerti, bioskopi..), kao i slabljenje imunološke zaštite nakon par mjeseci niske incidenijce bolesti i pada interesovanja za imunizacijom.

“Bliži se početak nove školske godine. To je događaj, koji zajedno sa opuštenim načinom ponašanja i pojavom novih mutiranih podsojeva, koji se registruju na globalnom nivou, i te kako može dovesti do porasta u obolijevanju od COVID-19. Virus “vidi” sve gore navedeno, a takođe “vidi” otkrivene i nezaštićene noseve i usta, čak i na mjestima gdje je zakonom uređeno da ti dijelovi lica moraju biti zaštićeni nošenjem maske (zdravstvene ustanove, ustanove socijalne i dječje zaštite;). Nema sumnje u to da će sve navedeno virus “iskoristiti u svoju korist””, zaključuju u IJZ-u.