OD 1. OKTOBRA Radiće i vrtići, provjera znanja u školi

    1 godina pre 352 pregleda Izvor: rtcg.me

I vrtići, baš kao i škole počinju da rade od 1. oktobra. Generalna direktorica direktorata za obrazovanje Arijana Nikolić Vučinić saopštila je, za TVCG, da je Ministarstvo prosvjete, po preporukama Instituta za javno zdravlje, organizovalo nastavu na najbolji način kako bi zaštitili zdravlje djece i profesora. Istakla je da će se ovog puta provjera znanja organizovati u školi.

Ministarstvo prosvjete pripremilo je za škole detaljnu informaciju o organizaciji nastave od prvog oktobra, koja bazu ima u jasnim preporukama Instituta za javno zdravlje, složenoj epidemiološkoj situaciji i potrebi da se zaštite djeca, ali i da im se obezbijedi znanje.

Generalna direktorica direktorata za obrazovanje Arijana Nikolić Vučinić saopštila je za TVCG da će djeca od I do VI razreda Osnovne škole ići redovno u školu, kao i djeca prvog razreda srednje škole, dok će ostali razredi pratiti nastavu online.

„To je jako važno imajući u vidu preporuke Instituta za javno zdravlje, kojima smo se mi vodili kada smo donosili odluku na ovaj način,“ navela je ona.

Ona je istakla da su smatrali da je prelazak iz osnove u srednju školu vrlo važan korak, da prvi razredi upoznaju nove profesore, i na tome se, dodaje ona, bazirala odluka koji će razredi ići, a koji neće.

„O ovoj odluci su podijeljena mišljenja, ali smo se mi prvenstveno vodili zdravljem djece. Bitno je da sačuvamo zdravlje, a sa druge strane da obezbjedimo djeci da uče. Odmori između časova biće organizovani u okviru učionica,“ kazala je ona.

Već u avgustu Ministarsto prosvjete je organizovalo stvaranje materijala i od 1. oktobra počeće emitovanje.

„Djeca neće učiti samo na osnovu tog materijala, koji će se emitovati na TV, već će nastavnici kao i prethodnog puta biti u komunikaciji sa djecom, pa će pored plasiranja nastavnog sadržaja djeci, nastavnici morati da prate njihov rad kroz domaće zadatke. Škola će morati da obezbjedi konsultacije sa profesorima za svu djecu. Pismeni zadaci će se ovoga puta organizovati u školi. Provjer znanja organizovaće se u školi,“ navela je ona.

Direktori imaju dovoljno vremena da organizuju i te konsultacije i provjere znanja, kazala je ona.

„Velika je odgovornost i na direktorima, ali vjerujem da će uspjeti da odgovore tom izazovu“, navela je.

Velika je odgovornost i na roditeljima, da nauče djecu da nose maske i drže distancu.

„Neka djeca su dovoljno odrasla da shvate značaj svih tih preporuka, a ona manja treba da slušaju roditelje koji će im objasniti sve detalje u vezi sa nošenjem maske. Ako se budu pridržavali mjera, nema opasnosti u tom školskom okruženju,“ kazala je. 

Što se tiče djece sa posebnim obrazovnim potrebama, veliki broj djece preko 70% je u redovnim školama.

„Očekuje se da će redovno pohađati školu, neće biti razlike, iako je struka upozorila da svi neće moći da nose masku. Imajući u vidu da će distanca biti oko četiri metra to ne bi trebalo da predstavlja epidemiološki rizik,“ navela je ona, ističući da u školu neće dolaziti oni koji budu imali bilo kakve simptome.

Podsjetila je da će svi prije dolaska u školu morati da mjere temperaturu.

Ona je dodala da i vrtići počinju da rade 1. oktobra.

„Vrtići su dobili isto preporuke, i ista pravila važe, s tim što vrtići imaju mogućnost da djeca što više borave u dvorištu. Velika je odgovornost na roditeljima,“ navela je ona.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26241 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10894 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10268 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9462 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8965 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: