Od danas nove mjere u više opština

    4 meseca pre 947 pregleda Izvor: rtcg.me

Od danas u više opština počne primjena novih restriktivnih mjera zavisno od epidemiološke situacije.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-o dnevna stopa manja od 400 nastavlja striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.

U opštinama u kojima je 14-o dnevna stopa između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata, kao i ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega budu najviše dvije osobe.

“Takođe se uvodi obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima”, kaže se u saopštenju.

U opštinama u kojima je 14-o dnevna stopa između 800 i 1.199 uz važeće mjere, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ.

“Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva”, dodaje se u saopštenje.

Iz Vlade su naveli da se u opštinama gdje je stopa veća od 1,2 hiljade uz važeće mjere, zabranjuje izlazak iz objekta stanovanja od 22 sata do pet sati, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere.

“Takođe se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ, kao i posjete po kućama osoba koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Iz Vlade su pojasnili da stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu jednom sedmično, subotom prije podne.

“Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno ponedeljkom od ponoći”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa, dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.

NKT je, razmatrajući epidemiološku situaciju i uslove za predstojeći početak školske godine, zadužilo Ministarstvo prosvjete da intenzivira aktivnosti i da do ponedjeljka sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.

“Nadležni inspekcijski organi, prije svega Sanitarno-zdravstvena inspekcija, zaduženi su da do početka školske godine izvrše nadzor ispunjenosti uslova za redovno pohađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mjera”, kaže se u saopštenju.

NKT je, sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa među djecom i đacima, odlučilo da izmijeni odgovarajuću naredbu tako da obaveza nošenja zaštitnih maski važi za djecu stariju od pet godina.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13631 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8043 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7218 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6775 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6550 pregleda
%d bloggers like this: