Od raka oboljela 24 djeteta, dječaka duplo više

    4 sedmice pre 132 pregleda Izvor: pobjeda.me

U Crnoj Gori su, prema posljednjim raspoloživim podacima registra za rak, od malignih bolesti oboljela 24 djeteta i adolescenta, od čega je duplo više dječaka (66,7 odsto) u odnosu na djevojčice (33,3 odsto).

Najčešće dijagnoze među ovom populacijom bile su leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi.

Kako je povodom obilježavanja septembra mjeseca podizanja svijesti o malignim oboljenjima kod djece objavljeno na sajtu Instituta za javno zdravlje, od ove opake bolesti umrlo je sedmoro djece i mladih u uzrastu do 20 godina.

Institut za javno zdravlje i ove godine se uz Udruženje roditelja djece iz Crne Gore oboljele od dječijeg kancera „Fenix“ pridružio mnogim svjetskim metropolama u globalnoj kampanji „Zasvijetli zlatno“ sa ciljem podizanja svijesti i skretanja pažnje na rak kod djece i adolescenata kao i na probleme sa kojima se susrijeću kako bi javnost bolje razumjela bolest, a oboljela djeca lišila težine predrasuda.

Cilj je, kako su rekli, prvenstveno ka sprečavanju i suzbijanju pojave malignih bolesti kod djece, kroz ukazivanje na probleme sa kojima se oboljela djeca i njihovi roditelji suočavaju, ali i mogućnostima njihovog rješavanja.

– Aktivnosti su usmjerene i ka informisanju i edukaciji stanovništva s ciljem stalnog unapređenja mjera tretmana malignih bolesti kod djece, kao i najznačajnijoj aktivnosti, koja se odnosi na obezbjeđivanje pružanja podrške oboljeloj djeci i njihovim porodicama. Čitav niz problema sa kojima se suočavaju djeca oboljela od raka, kao i njihove porodice, značajno utiču na tok bolesti, a osim toga i nakon izlječenja pojavljuju se brojne komplikacije oboljenja ili procesa liječenja, koje se moraju neodložno rješavati – naveli su iz Instituta.

Preporuke, kako su dodali, ukazuju da s preventivom malignih bolesti kod djece treba započeti prije začeća, usmjeravanjem ponašanja ka zdravlju, zatim u periodu trudnoće u kojem se očekuje da trudnica prati sva uputstva svojih izabranih ginekologa, da vodi računa o ishrani, primjerenoj fizičkoj aktivnosti, da ne koristi duvan, alkohol i ostale psihoaktvine supstance, generalno da prati savjete profesionalaca kako bi izbjegla sve potencijalne rizike nastanka i komplikacija bolesti kod svog potomstva. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27469 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11727 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11086 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10428 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9836 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9323 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9070 pregleda
%d bloggers like this: