Osumnjičeni da su fiktivnim fakturama oštetili državu za više od četiri miliona eura

    12 mjeseci pre 304 pregleda Izvor: cdm.me

Osobe koje su uhapšene juče i danas osumnjičene za stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza i prevare su na osnovu priklupljenih dokaza stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko četiri miliona eura, a sve na štetu države. Novac stečen na ovaj način osumnjičeni su koristili za izgradnju nekretnina, kupovinu vozila, ličnu potrošnju, saopštila je specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović. Ovim je u okviru akcije “Klap”, u kojoj je ranije procesuirano više lica, istraga proširena na nove osobe.

Prema njenim riječima sumnja se da je svaki član ove grupe imao svoju ulogu, a kriminalna organizacija je djelovala u periodu od 2011. do 2018. godine.

“Oni su pravili fiktivne fakture o u dogovoru ih predavali pravnim licima, da bi izvršili uplatu po tim fakturama. Kriminalna grupa je djelovala i fakturama na velike novčane iznose, a po tim fakturama nije izvršeno plaćanje, a knjižena su. Sumnja se da su poreski inspektori u okviru svoje uloge u kriminalnoj organizacoiji donosili zaključke iako su znali da fakture nisu plaćene”, pojasnila je ona.

Rukovodilac Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije Zoran Lazović je saopštio da je akcija “Klap”produkt saradnje SDT-a i Uprave policije.

“Operativni rad i višemjesečni izvještaji dali su rezultate, nastaviće se zajedničke, a rezultati će biti kvalitetniji i bolji”, dodao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara da li jučerašnje privođenje, pa puštanje, četiri poreska inspektora, osumnjičena da su u ovom slučaju zloupotrijebili službeni položaj, znači da je završena istraga u Poreskoj upravi, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da “u PU istraga i dalje traje i da će trajati dok postoji osnovana sumnja da je neko počinio krivično djelo”.

“Svaki pojedinac za kojeg se pokaže da je počinio krivično djelo prema njemu će biti primijenjen Krivični zakon. Tužioci koriste sva moguća sredstva da dođu do informacija”, istakao je on.

Podsjećamo da je Specijalno državno tužilaštvo SDT  juče izdalo nalog za hapšenje 14 osoba, osumnjičenih da su počinili više krivičnih djela, a krivična prijava podnijeta je protiv i devet kompanija.

Sumnja se da su B.P, S.J, I.P, D.P, D.L, I.V, N.Đ, B.M, M.R, S.S, S.V, P.M, M.M, V.M. i devet firmi stvorili kriminalnu organizaciju.

Od njih 14, za devet osoba (N.Đ, B.M, M.R, S.S, B.P, S.J, I.P, D.P, D.L, I.V.) kao i za jednu kompaniju se sumnja da su učinili i krivično djelo prevara.

“Osim toga za četiri fizička (B.P, S.J, I.P, D.P,) i četiri pravna lica osnovano se sumnja da su učinili i krivično djelo – pranje novca, dok se za četiri fizička (S.V, P.M, M.M, V.M.) i pet pravnih lica sumnja da su učinili i krivično djelo utaja poreza i doprinosa”, naveli su juče iz SDT-a.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6023 pregleda