Ova zemlja je najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svijetu

    6 mjeseci pre 222 pregleda Izvor: kodex.me

Njemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svijetu, dok Kina i Singapur prednjače u izvozu maski i respiratora, pokazuje izvještaj Svjetske trgovinske organizacije, koja ukazuje da se u vrijeme pandemije koronavirusa po najvišim stopama carini sapun.

Ukupni je izvoz ljekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u 2019. dostigao je 996 milijardi dolara, što je šest odsto više nego u godini ranije, prenosi Hina. Njemačka je najveći izvoznik, s vrijednošću izvoza u 2019. od 136,2 milijarde dolara i 14 odsto učešća u svjetskom tržištu.

Na drugom su mjestu SAD sa 116,6 milijardi dolara i udjelom od 12 odsto. Treća je Švajcarska sa 90 milijardi dolara izvoza i devet odsto učešća u globalnom tržištu.

Te tri zemlje čine nešto više od trećine svjetskog izvoza medicinskih proizvoda, utvrdila je Svjetska trgovinska organizacija. Vrijednost uvoza porasla je prošle godine pet odsto, premašivši 1.000 milijardi dolara.

Time je ukupna vrijednost globalne razmene medicinskih proizvoda u 2019. dostigla oko 2.000 milijardi dolara, što odgovara oko pet odsto vrijednosti ukupne globalne robne razmjene.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6600 pregleda