Ovi proizvodi će od utorka u Crnoj Gori biti jeftiniji

    4 dana pre 839 pregleda Izvor: cdm.me

Jaja, sir, jogurt, mlijeko, krompir, pirinač, pasulj, makaroni, piletina, šunka, svinjetina, sardine u ulju, čokolada, kafa, bezalkoholni napitak, sok, konzervirano povrće, hrana za bebe, šamponi za bebe, šamponi, kupke za odrasle-dio su od 25 proizvoda koji će od utorka u Crnoj Gori biti jeftiniji. Ovo je dio akcije koju Vlada pokreće u saradnji sa najvećim trgovačkim lancima.

Naime, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je na današnjoj sjednici Vlade da, kao odgovor na problem rasta cijena osnovnih životnih namirnica i visokih stopa inflacije, Vlada u saradnji sa predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca u zemlji od utorka, 21.marta, kreće sa akcijom “Stop inflaciji” koja podrazumijeva formiranje tzv. “antiinflacione korpe”, što će usloviti da će određeni proizvodi biti jeftiniji.

“Ministarstvo je u dogovoru sa predstavnicima maloprodajnih lanaca kreiralo program “Stop inflaciji” koji podrazumijeva definisanje antiiflacione korpe koja će sadržati najmanje po jedan artikal od 25 proizvoda. Uključeni su trgovački lanci Voli, Laković, Mercator, Franca…Pokazali su interesovanje i drugi lanci i trgovci”, istakao je Đurović.

Akcija kreće od utorka, a svaki proizvod će biti označen sa “Stop inflaciji”.

Đurović objašnjava da izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom.

“Trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad 5 odsto, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na 5 odsto. Lanci će tako biti u obavezi da snize cijene za sljedeće artikle – jaja, sir, jogurt, mlijeko, krompir, pirinač, pasulj, makaroni, piletina, šunka, svinjetina, sardine u ulju, čokolada, kafa, bezalkoholni napitak, sok, konzervirano povrće, hrana za bebe, šamponi za bebe, šamponi i kupke za odrasle…”, naveo je Đurović.

Prijedlog vrsta proizvoda koji obavezno ulaze u antiinflacionu korpu:

Redni br.Vrsta proizvodaMaksimalna marža
1.Kokošija jaja (10 komada)5% i 5%
2.Domaći sir (1kg)5% i 5%
3.Tvrdokori sir, kačkavalj (edemer, gauda)5% i 5%
4.Jogurt (1l)5% i 5%
5.Mlijeko (1l)5% i 5%
6.Krompir (1kg)5% i 5%
7.Pirinač (1kg)5% i 5%
8.Pasulj (1kg)5% i 5%
9.Makaroni (tjestenina)5% i 5%
10.Pileće meso 1 kg5% i 5%
11.Šunka u omotu 1 kg5% i 5%
12.Suvo svinjsko meso 1 kg5% i 5%
13.Sardine u ulju5% i 5%
14.Mliječna čokolada5% i 5%
15.Kafa mljevena5% i 5%
16.Bezalkoholni napitak (koka kola, pepsi, kola, tonik i dr.)5% i 5%
17.Sok od raznog voća (kašast)5% i 5%
18.Konzervirano povrće ( salata, krastavac, paprika i dr.)5% i 5%
19.Hrana za bebe5% i 5%
20.Šampon za bebe5% i 5%
21.Dječije pelene5% i 5%
22.Higijenski ulošci5% i 5%
23.Šampon za odrasle5% i 5%
24.Kupka za odrasle5% i 5%
25.Deterdžent za pranje veša5% i 5%

Đurović ističe da svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, za šta su iskazali i interesovanje.

Cijene će važiti do kraja aprila.

“Onda idemo sa novom korpom do kraja maja, pa ćemo vidjeti kako će se odvijati situacija”, istakao je Đurović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ističe da inflaciju nije izazvala Crna Gora, već globalno povećanje cijena.

“Mi idemo ka rekordnoj turističkoj sezoni. Manje se krade, korupcije ima mnogo manje u državnim organima, niko se ne reketarira, pokušava da se izađe u susret svim investitorima, vraćaju se državna dobra”, naveo je Abazović.

Misli da su ljudi zahvalni.

“Vide naš napor. Ja sam zadovoljan jer se to prelama na druge organe”, dodao je Abazović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: