Pad jednog čovjeka: Serija o kobnoj noći u životu Žarka Lauševića

    2 meseca pre 360 pregleda Izvor: cdm.me

Uoči premijernog predstavljanja TV serije “Pad” u okviru ovogodišnjeg Sarajevo film festivala izašao je prvi tizer za ovaj dugoočekivan projekat. Serija “Pad”, koju čini osam epizoda, rađena je po motivima knjige Žarka Lauševića, opisuje tragičan događaj iz avgusta 1993, u kojem je učestvovao poznati glumac.

Raspad bivše Jugoslavije i rat, sankcije i siromaštvo, hiperinflacija i svakodnevno nasilje u cijelom društvu, obilježili su devedesete godine prošlog vijeka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije, koja nedvosmisleno ukazuje na moralni, duhovni i konačno fizički pad cijele jedne zemlje.

Preuzimajući samo osnovne motive iz autobiografske knjige “Godina prođe dan nikad”, serija “Pad” prati život glumca Ivana Maslaća od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka, nedaleko od mjesta na kojem se u Podgorici upravo desio sukob sa tragičnim posljedicama. Priča se nastavlja u istražnom zatvoru “Spuž” , gdje se glavni junak susreće sa galerijom živopisnih likova od sitnih lopova, kriminalca i ubica, pa do političkih zatvorenika.

Paralelno, upoznajemo odnos Ivana i njegovog oca Nikole, ozbiljnog i racionalnog čovjeka, sa kojim Ivan od djetinjstva ima komplikovan odnos. Ove dvije priče se usložnjavaju i proširuju, osvjetljavajući s jedne strane zavodljiv život jedne od najvećih glumačkih zvijezda Jugoslavije.

“Serija ‘Pad’ nije klasična adaptacija književnog djela, već predstavlja slobodnu interpretaciju kako knjige, tako i jednog tragičnog događaja koji je ustvari metafora tragičnog vremena koje je obilježilo devedeste godine prošlog vijeka, na ovim podnebljima”, objašnjava reditelj Bojan Vuletić za Euronews.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: