Patrijarh Porfirije priznao autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

    1 mesec pre 90 pregleda Izvor: RTS/Telma

Patrijarh srpski Porfirije je u Skoplju rekao da Srpska pravoslavna crkva blagosilja zahtjev Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije za autokefalnost.

Patrijarh srpski Porfirije je rekao da je Sveti arhijerejski sabor SPC jednoglasno odgovorio na zahtjev MPC i da Sabor blagosilja i odobrava zahtjev za autokefalnost.

foto: Facebook

„Istovremeno, sabor je odlučio da se zajedno i u saradnji sa arhiepiskopom Stefanom razrade svi tehnički detalji i potom slijedi svečano iznošenje zahtjeva“, rekao je patrijarh Porfirije na zajedničkoj liturgiji sa MPC u Skoplju, prenosi portal Telma.

Tada će sve pravoslavne crkve biti obaviještene po kanonskom redu i biće pozvane da priznaju autokefalni status MPC-OA.

„Sigurni smo da će sve ostale pomijesne pravoslavne crkve rado prihvatiti autokefalnost“, rekao je Porfirije u hramu u Skoplju.

Pre pet dana služili su zajedničku arhijerejsku liturgiju pomirenja u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu. U Sabornom hramu u Skoplju, pored velikog broja vernika prisustvovali i predstavnici Katoličke crkve, veliki broj monaha i vernika iz drugih gradova.

Skopski portal Telma piše da je važno to da je ovo samo početak procesa sticanja tomosa za autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: