Pažin na raportu zbog Medenice i Marovića

    3 godine pre 459 pregleda Izvor: vijesti.me

Šef delegacije Evropske unije u Podgorici Aivo Orav i ambasadori zemalja članica EU tražiće danas od potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina da ih obavijesti o stanju u Državnom tužilaštvu, koje će od naredne sedmice biti u v. d. stanju jer vrhovnom tužiocu Ivici Stankoviću ističe mandat a njegov nasljednik nije izabran, saznaju “Vijesti”.

Ambasadori će se informisati i o načelnom pravnom stavu Vrhovnog suda, za koji ranije Komisija nije izrazila razumijevanje, a kojim najviša sudska instanca u zemlji onemogućava sudsko pobijanje odluka Skupštine Crne Gore o izborima i razrješenjima javnih funkcionera.

Pažin je pozvan na redovan sastanak Orava sa ambasadorima država članica, koji je ovaj put fokusiran na nekoliko konkretnih tema.

Prema informacijama “Vijesti”, od predstavnika Vlade i prvog čovjeka Savjeta za vladavinu prava ambasadori će tražiti i odgovor na pitanje o tome kakvi su izgledi da bivši visoki državni zvaničnik i funkcioner vladajućeg DPS-a Svetozar Marović odsluži kaznu u Crnoj Gori.

Marović je pravosnažno osuđen kao šef kriminalne grupe, koja je oštetila Opštinu Budva za više miliona eura, ali koji izbjegava izdržavanje kazne, jer je navodno na liječenju u Beogradu. Iako je tamo više puta viđan u situacijama koje ne ukazuju na to, vlasti Srbije i Crne Gore nijesu omogućile da on bude u zatvoru u Podgorici. 

Diplomate u Beogradu, takođe, redovno pitaju tamnošnju vlast za razloge zbog kojih se on ne izručuje Crnoj Gori, potvđeno je ranije “Vijestima”.

Vlada je juče najavila da će se Pažin danas sresti sa “šefom delegacije EU i šefovima misija država članica EU akreditovanih u Crnoj Gori, u sklopu redovnih razgovora o temama od značaja za proces evropskih integracija Crne Gore”.

Iz kabineta vicepremijera nijesu odgovorili da li će biti riječi o načelnom pravnom stavu Vrhovnog suda, kao i kakav je njegov stav o tome s obzirom da poznaje praksu Evropskog suda za ljudska prava.

“Potpredsjednik Vlade neće tumačiti načelne pravne stavove Vrhovnog suda, poštujući ustavno načelo podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku”, navodi se u odgovorima iz kabineta vicepremijera.

U ranijem odgovoru Delegacije Evropske unije u Podgorici “Vijestima”, podsjeća se da “EU pridaje veliku važnost vladavini prava, pogotovo u zemljama u procesu pregovora o članstvu, kao što je Crna Gora”.

“U izvještaju o napretku za 2019, Evropska komisija je napomenula važnost funkcionisanja sistema uzajamne provjere i kontrole tri grane vlasti u slučajevima predlaganja i imenovanja od strane Skupštine. Nastavićemo da pratimo dešavanja u ovoj oblasti u kontekstu pregovora o članstvu, a brzina pregovora će nastaviti da zavisi od napretka Crne Gore u oblasti vladavine”, kazali su iz Delegacije.

Ambasadori članica Evropske unije su tokom nedavnog sastanka u Podgorici izrazili zabrinutost zbog stava najviše sudske instance, prema kojem sudovi ne mogu preispitivati odluke parlamenta.

Vrhovni sud je početkom juna ove godine, neposredno prije nego je Vesna Medenica dobila treći manadt, donio načelni stav prema kojem pred crnogorskim sudovima više neće moći da se osporavaju odluke Skupštine o izboru ili razrješenju javnih funkcionera, bez obzira da li su odluke poslanika zakonite ili ne. 

U načelnom stavu, koji je nekoliko dana prije nego je predložena za novi mandat, potpisala Vesna Medenica, navodi se da se odluka Skupštine o izboru, imenovanju ili razrješenju javnog funkcionera ne može pobijati u upravnom sporu niti u parničnom postupku, osim kada je to izričito zakonom propisano.

Ambasadori brinu za v. d. stanje u Državnom tužilaštvu

Za ambasadore u Crnoj Gori je upitno i funkcionisanje Državnog tužilaštva, jer se na konkurs za VDT-a nije niko javio, a Stankoviću mandat ističe 7. oktobra. 

Procedura za izbor v. d. počeće neposredno prije nego se to desi, a proširena sjednica VDT-a treba da predloži nekoga od tužioca u Vrhovnom tužilaštvu za vršioca dužnosti. 

Prema dosadašnjim informacijama, to će vjerovatno biti Stanković, izuzev ako se u vrhu vlasti ne procijeni da je afera sa navodnom korupcijom sekretara VDT-a Nenada Vujoševića loša za imidž tužilaštva, pa se među tužiocima lobira za nekoga od njegovih zamjenika. 

U pravosudnim kuloarima već se pominju imena dvoje Stankovićevih zamjenika, koji bi mogli biti vršioci dužnosti vrhovnog tužioca, saznaju “Vijesti”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: