Pejović: NVO da odustanu od realizacije planiranih projekata, Opština sredstva da usmjeri socijalno ugroženim građanima

    4 godine pre 1427 pregleda Izvor: PV Informer

Krajem januara Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2019. godinu Opštine Pljevlja ocijenila je projekte nevladinih organizacija. Na osnovu Javnog konkursa od 1. 12. 2019. godine prijavljeno je 15 projekata a Komisija je donijela odluku da podrži projekte devet nevladinih organizacija, dok su zbog nedostatka sredstava ili drugih eliminatornih razloga odbijeni projekti šest nevladinih organizacija.

Budžetom Opštine Pljevlja i raspisanim Konkursom planiran je iznos od 11.150,00 eura za finansiranje projekata NVO za 2019. godinu dok je za realizaciju 9 podržanih projekata potrebno izdvojiti 10.825,44 eura.

Trenutna epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 neizostavno prouzrokuje ekonomske i socijalne probleme kako u državi tako i u našoj lokalnoj zajednici.

Predsjednik NVO „PV Informer“ – Pljevlja Ratko Pejović smatra da u ovom vremenu svi pojedinci, institucije i organizacije treba da pokažu maksimum senzibiliteta prema grupama koje su najviše pogođene.

Moramo biti svjesni pada ili skoro potpune obustave pojedinih privrednih i preduzetničkih aktivnosti u našem gradu što naše sugrađane dovodi na rub egzistencije i biološkog opstanka. Stoga predlažem, pozivam i molim predstavnike Nevladinih organizacija „Gorštak“, „Da zaživi selo“, „Turističko rekreativni centar Rudnica“, „Legalis“, Sve za pčele, pčele za sve“, Oldtajmer klub Pljevlja“, Sport za sve“ i „Organizacija slijepih za Pljevlja i Žabljak“ čiji su projekti zavrijedili finansiranje od strane Opštine Pljevlja da odustanu od realizacije istih a da za realizacija projektnih aktivnosti sačekaju neka bolja ekonomska vremena. Takođe predlažem da Opština Pljevlja sredstva namijenjena za finansiranje projekata NVO u ukupnom iznosu od 10.825,44 eura iskoristi za pomoć socijalno ugroženim građanima Pljevalja. Biće ideja, projekata, vjerujem i novca a do tada moramo preživjeti – zaključuje Pejović.

Projekat koji je kandidovala NVO „PV Informer“ – Pljevlja pod nazivom „Ruralna turistička razglednica Pljevalja“ na konačnoj rang listi Komisije zauzeo je 6. mjesto između devet sa 97,57 bodova. Projektom je predviđena izrada kratkih filmova kojim bi se promovisali turistički potencijali na seoskom području Opštine Pljevlja.