Peruničić detaljno o prisluškivanju

    1 mesec pre 189 pregleda Izvor: pobjeda.me

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić juče je pušten na slobodu nakon što je u Specijalnom državnom tužilaštvu saslušan zbog sumnje da je u vrijeme njegovog mandata prisluškivao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

“Prilikom iznošenja odbrane osumnjičeni se izjasnio na sve navode iz krivične prijave i odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, pa je nakon saslušanja ocijenjeno da nema zakonskih osnova za zadržavanje navedenog lica”, precizirali su iz SDT-a.

Peruničić je ispričao tužiocu sve detalje. Kazao je ko je slušao glavnog specijalnog tužioca, kada je postavljen aparat za prisluškivanje i ko je sve bio u posjedu tih tajno snimljenih razgovor.

Peruničić je uhapšen u četvrtak ujutro po nalogu specijalnog tužilaštva zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Nekoliko sati kasnije na konferenciji za novinare specijalni državni tužilac Miroslav Turković je pojasnio da su u izviđaju povodom pronalaska prislušnog uređaja u kabinetu glavnog specijalnog tužioca prikupili informacije i činjenice na osnovu kojih su bivšem direktoru ANB-a Dejanu Peruničiću stavljene lisice na ruke.

Tužilac Turković je naveo da su u izviđaju utvrdili spojni put koji vodi od prislušnog uređaja do mjesta za prijem signala – mjesta gdje se vršila eksploatacija signala dobijena putem operativno-tehničkog sredstva.

Iz SDT-a su precizirali da je u kabinetu glavnog specijalnog tužioca pronađen jedan a ne više uređaja kako je to navedeno u medijima.

“U istrazi utvrđujemo gdje je završavao materijal koji je sniman tim prislušnim uređajem i kome je prosljeđivan. Postoji osnovana sumnja da je to rađeno od strane ANB-a i da su oni koristili te materijale, ali ne znamo ko je još bio konzument tog materijla. SDT vodi istragu u ovom pravcu”, kazali su iz SDT-a.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da SDT utvrđuje da li sa pronalaskom prislušnog uređaja ima veze smrt bivšeg funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Luke Bulatovića.

On je tada rekao da se bivšem šefu ANB-a neće predlagati pritvor ako ne bude uslova i potrebe za tim.

Zatim je pojasnio da kada osumnjičeni saopšti sve činjenice i okolnosti koje se odnose na sumnje protiv njega i ako prizna izvršenje krivičnog djela, onda nema razloga da se zadržava u pritvoru zbog uticaja na svjedoke.

Bivšem direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost i bivšem agentu tajne pratnje Srđi Pavićeviću već se sudi zbog nezakonitog snimanja i praćenja više osoba.

Odlukom sutkinje podgoričkog Višeg suda Dragice Vuković, a uvažavajući prijedlog branilaca optuženih, Peruničiću i Pavićeviću se sudi iza zatvorenih vrata.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29430 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12220 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11698 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10259 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: