Petković: Imamo dokaze da su Srbi u Banjskoj mučki ubijeni nakon što su se predali

    2 meseca pre 224 pregleda Izvor: RTS
foto: Kosovo online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da Euleks nije učestvovao u istrazi nakon sukoba u selu Banjska jer je kosovska policija željela da sakrije određene dokaze i istinu – da je hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba.

Petar Petković je rekao da je sazvao vanrednu konferenciju za medije kako bi upoznao domaću i međunarodnu javnost o svemu što se dešavalo tokom sukoba u Banjskoj i saopštio zašto je kosovska policija odbila da Euleks učestvuje u istražnim operacijama nakon tragičnih događaja.

Petković kaže da Euleks nije učestvovao u istrazi jer je kosovska policija željela da skrije određene dokaze i istinu – da su Srbi hladnokrvno, mučki i brutalno ubijeni.

„To je trebalo da se sakrije od Euleksa i objektivne i nezavisne istrage, profesionalne prije svega“, istakao je Petković, prenosi RTS.

Tvrdi da je Srbija došla do pouzdanih informacija, dokaza, fotografija i živih riječi zaštićenih svjedoka o tome šta se dešavalo 24. septembra u Banjskoj.

„Reč je o živim riječima, iskazima koji su dodatno potvrđeni i na poligrafu da je Bojan Mijailović, otac dvoje djece, suprug i sin, hladnokrvno i mučki ubijen nakon što je bio lakše ranjen, pao na zemlju i predao se“, naveo je Petković.

Ističe da je Mijailović tako bespomoćan „overen u glavu“ od strane kosovske policije.

„Imamo sve dokaze, imamo zaštićene svjedoke, oni su spremni da identifikuju sve Albance ubice koji su učestvovali u brutalnom ubijanju Srba u mjestu Banjska“, rekao je Petković.

„Već četvrti dan Priština krije tijela ubijenih Srba“

Petković je naglasio da je ključan zahtjev Srbije da se formira nezavisna komisija i da međunarodni stručnjaci zajedno sa srpskim patolozima pregledaju dokaze i izvrše obdukciju tijela ubijenih Srba.

„Već četvrti dan Priština krije tijela ubijenih Srba. Posebno nam je važno da pogledamo tijela Bojana i Igora jer će na tim tijelima da se vide rane koje jasno pokazuju kako su oni bili ubijeni, a bili su ubijeni iz neposredne blizine, nakon što su se predali. Riječ je o građanima Srbije koji su stradali. Ako posmatrate stvari iz Kutijeve vizure, reč je o brutalnom ubijanju čak i građana koje on smatra svojim“, istakao je Petković.

Upozorava da Kurti želi da protjera srpski narod, a one koje ne uspije da ubije. „To je dokazao ovom akcijom. Brutalno ubistvo ranjenog čovjeka, to Priština želi da prikrije“, naglasio je Petković.

Najavljuje da će biti još toga čime će se razotkriti sve „laži i prevare“ Prištine i onih iz međunarodne zajednice koji podržavaju Kurtija.

„Mi smo juče tražili od Euleksa zvaničan dopis gdje tražimo da se izvrši dodatna obdukcija, gde bi naši pogledali tijela. Već četiri dana Priština pokušava da sakrije tijela. U kontaktu sam sa porodicama ubijenih, sa Lajčakom i njegovim timom. Juče je bilo riječi da će predati tijela, pa su rekli da Tužilaštvo neće DNK, a porodica insistira, pa da porodica dođe i da identifikuje tijelo. Pošto nema roditelje, tražili su djecu, što supruga nije dozvolila, da joj još i djecu maltretiraju“, rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, Dželjalj Svečlja nije dozvolio Euleksu da bude prisutan i da bi se sakrilo ko je bio u redovima kosovske policije koja je došla da ubije Srbe. Tvrdi da srpska strana ima jasne i nedvosmislene dokaze da su u tim redovima bile plaćene ubice sa namjerom da počiste cio prostor i pobiju sve Srbe, sa nalogom da se ne vraćaju dok ne pobiju Srbe.

„Naš jedini zahtjev svih ovih mjeseci jeste da Kfor bude prisutan na sjeveru i da se povuče kosovska policija koja nema šta da traži na sjeveru po Briselskom sporazumu“, naveo je Petković.

„Policajac naišao na barikade postavljane uz eksploziv“

Petković tvrdi da je albanski policajac u Banjskoj stradao od eksploziva i da ga nije niko ubio.

„On je naišao na barikade postavljane uz eksploziv. To govorim da se vidi prava priroda svega što se dešavalo 24. septembra“, rekao je Petković.

Naglasio je da je Priština sve lagala – i da će Srbija poslati vojsku, koja tada nije bila ni u stepenu pripravnosti i da je Milan Radoičić povrijeđen u sukobu.

„Sve živo su lagali i lagaće svaki dan da bi pokazali vezu lokalnih Srba i Vojske Srbije, a ta veza ne postoji“, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.