Poginuo planinar Milan Radović

    11 mjeseci pre 699 pregleda Izvor: CDM

Jedan od najuspješnijih crnogorskih planinara Milan Radović poginuo je juče tokom ekspedicije Pik Pobjede u planinskom masivu Tjan Šen.

On je stradao na planinskom vrhu, a na ovu ekspediciju krenuo je sa Aleksandrom Đajićem koji nije povrijeđen.

Povodom deset godina postojanja, planinarski klub “Visokogorci Crne Gore”, čiji je Radović bio predsjednilk, 20. jula krenuo je u visokogorsku ekspediciju na vrh Pik Pobjede visok 7439 metara koji se nalazi u planinskom masivu Tjan Šen.

Pik Pobjede je najveći alpinistički izazov za sve svjetske alpiniste, na vrhovima višim od 7000 metara. U tehničkom smislu, Pik Pobjede je najzahtjevniji sedamhiljadaš na planeti, a granični je vrh između Kirgistana i Kine.

Procenat penjanja na ovu planinu je zastrašujuće mali. Ruta zahtijeva praćenje zapadnog grebena u dužini od 12 kilometara na visini višoj od 7000 metara, u kom dijelu je nemoguće postaviti kampove pa je potrebno kopati vučije jame u snijegu da bi se preživljela noć.

Milan Radović rođen je u Plužinama 15. aprila 1970. godine, po zanimanju je bio diplomirani pravnik. Bavio se sportom, najprije fudbalom i atletikom (duge pruge), a potom planinarenjem.

U svojoj planinarskoj karijeri bio član više planinarskih klubova u zemlji i inostranstvu. U PSK „Komovi“ je obavljao dužnost člana Upravnog odbora i Tim lidera za visokogorstvo i alpinizam, za koje vrijeme je ovaj klub postigao najznačajnije rezultate. Jedan je od osnivača Planinarskog kluba „Visokogorci Crne Gore“. Načelnik je Komisije za planinarstvo, alpinizam i ekspedicije Planinarskog saveza Crne Gore.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda