Pojašnjenje mjera NKT-a: Evo koje su nove mjere za Podgoricu, ali i druge opštine u Crnoj Gori

    2 godine pre 15312 pregleda Izvor: standard.co.me

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) i više opštinskih kriznih štabova da od ponedjeljka počne primjena novih restriktivnih epidemioloških mjera zavisno od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava.

Naime, prema tabelarnom prikazu koje je objavila Vlada Crne Gore može se vidjeti u kojim opštinama će važiti nove mjere u zavisnosti od stope četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI).

Kako su saopštili, ova stopa i njeno kretanje, dobija se podjelom broja novih slučajeva infekcije koronavirusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika.


Tako će najrestriktivnije mjere biti uvedene u opštinama u kojima je 14-o dnevna (KI) stopa veća od 1.200 i to su: Berane, Andrijevica i Nikšić.

U ove tri opštine od ponedjeljka na snazi su sledeće mjere:
“Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno”, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, za ove tri opštine Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela i zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.


Sa malo blažim mjerama slijede Rožaje, kojima je 14-o dnevna KI stopa od 800 do 1.199. U Rožajama će od ponedjeljka važiti nove mjere i to – Zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela i zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.


Blaže mjere, ali restriktivnije nego trenutne, važiće i za Podgoricu, Budvu i Pljevlja gdje je 14-o dnevna KI stopa od 400 do 799.
“Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata. Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe. Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima”, navodi se u saopštenju.

U ostalim opštinama, u kojima je 14-o dnevna KI stopa manja od 400 “nastavlja se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: