Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

    2 meseca pre 466 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com

Foto:Pixabay

Svi potrošači električne energije i naredne zime moći će da dobiju popuste od 20 do 40 odsto ako budu štedeli. U odnosu na prošlu zimu maksimalni iznos popust je povećan sa 30 na 40 odsto, a uveden je i popust za povećanje udela potrošnje u vreme jeftinije tarife.

Popusti su odobreni istog dana kada je Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) dao saglasnost na poskupljenje struje od 1. novembra za osam odsto.

Kilovat-sat struje za domaćinstva biće 14,29 dinara, preneli su lokalni mediji. Struja je poslednji put poskupela 1. maja. Inače, sva ova povećanja cena dogovorena su sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Vlada Srbije, kako  je izjavila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, na predlog Ministarstva rudarstva i energetike usvojila je preporuku da Elektroprivreda Srbije (EPS) i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju električne energije.

Popusti važe od oktobra do marta

„Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci“, istakla je ona.

Ove godine je najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećan sa 30 na 40 odsto, a dodatno će se, kako je objasnila, podsticati da se deo potrošnje preseli u nižu tarifu, odnosno noću, kako bi se podstakli građani da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija.

„Cilj Vlade je da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to ujedno doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje“, rekla je Đedović Handanović.

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno sa računom za mart 2024.

Za uštede energije 5-15 odsto obračunava se popust od 20 odsto, a za potrošnju manju 15-20 odsto popust je 25 odsto. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto.

Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Popust će se obračunavati u odnosu na potrošnju u poslednje dve zime

Takođe, domaćinstvima će se obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Važno je da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu, objasnilo je Ministarstvo.

Uslov za odobravanje popusta je da kupci imaju potrošnju u obračunskom periodu.

Za prethodnu grejnu sezonu, na preporuku Vlade Srbije EPS je domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije obračunavala popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023.

U tom periodu popust na račun ostvarivalo je između 36 i 45 odsto kupaca mesečno.