ПОСЈЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ОПШТИНЕ ПЉЕВЉА, РУДНИКА УГЉА И ТЕ ПЉЕВЉА ПОБРАТИМСКОЈ ОПШТИНИ ВЕЛЕЊЕ

    2 meseca pre 1748 pregleda Izvor: pljevlja.me

Жупан словеначке рударске општине Велење, Петер Дермол угостио је у току недјеље у Велењу предсједника Општине Пљевља, др Дариа Вранеша са сарадницима, представнике Рудника угља Пљевља и Термоелектране Пљевља.

На пријему који је организован у вили „Бианца” разговарали су о даљој сарадњи пријатељских градова, размјени искустава и мишљења о богатој рударској традицији која повезује два града. У Општини Велење топлификација града је урађена давне 1972. године из Термоелектране у сусједној општини Шоштањ. Фокус интересовања предсједника Вранеша је био на затвореним базенима који се такође загријевају из система топлификације града. Делегација је обишла и Велењску плажу на Велењском језеру које је настало са завршетком ископавања угља, а која је пети пут заредом проглашена за најбоље природно купалиште и најпосјећеније туристичко мјесто у Словенији са посјетом око 200 000 туриста у сезони. Домаћини су гостима представили и Музеј рударства који се налази на 160 метара испод земље у окну једног од конзервираних копова и презентовали идеје и туристичке потенцијале које могу да пруже општине са рударском дјелатношћу.

Општина Велење и општина Пљевља су побратимске општине од 2017. године, а које више од двије деценије сарађују у размјени искустава и примјера добре праксе.

Градоначелник Велења, Дермол је предсједник заједница општина Словеније, а општина Велење у идућој години је организатор европских „Зелених градова“.

Предсједник Вранеш се захвалио на гостопримству и позвао домаћине из Словеније да посјете Пљевља.