Potvrđeno: Antitijela stvorena zarazom ili vakcinama dovoljna za zaštitu od novog soja

    7 meseci pre 2033 pregleda Izvor: dnevno.me

Preliminarna istraživanja pokazala su da su antijela proizvedena usljed zaraze ili vakcinama protiv koronavirusa dovoljna za zaštitu od nove varijante kovida BA.2.86, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To je suprotno ranijim procjenama CDC-a iz avgusta 2022. da bi, u odnosu na prethodne, nova varijanta kovida mogla u većoj mjeri izazvati zarazu kod građana koji su bili bolesni, ili su vakcinisani.

Kompanija Moderna je saopštila da njena vakcina doprinosi povećanju antitijela protiv mutiranog soja za 8,7 puta, prenio je Glas Amerike.

Očekuje se da će Uprava za hranu i lijekove tokom narednih dana odobriti poboljšane vakcine koje bi trebalo da pruže zaštitu od novog soja virusa. Preliminarni podaci ukazuju da bi učinak novih vakcina mogao biti ohrabrujući, saopštio je CDC.

Agencija za javno zdravlje objavila je da novi soj koronavirusa nije uticao na porast novooboljelih i hospitalizacija u SAD. Od prošlog petka novi soj kovida BA.2.86 je prijavljen u devet američkih država. Osim toga, utvrđen je i u Japanu, Velikoj Britaniji i Kanadi.