Predsjednica Skupštine sa premijerkom Finske

    7 dana pre 78 pregleda Izvor: SKUPŠTINA CG

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa predsjednicom Vlade Finske Sanom Marin, koja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Naglasivši da su bilateralni odnosi dvije države prijateljski, te da raduje posjeta premijerke Sane Marin, predsjednica Đurović je ocijenila da bi bilo važno u narednom periodu dodatno intenzivirati politički dijalog na visokom i najvišem nivou i unaprijediti saradnju u mnogim oblastima, za šta postoji prostor i zajednički interes. Na tom putu, kako je navela predsjednica Skupštine, potrebno je snažnije razviti parlamentarnu saradnju, čemu su pretpostavka frekventniji susreti i međusobne posjete.

Predsjednica je ponovila da proces evropske integracije Crne Gore nema alternativu, te da je čvrsto opredjeljenje da se istraje u reformskim aktivnostima, kako bi bio završen proces pristupnih pregovora, što bi i uvelo našu zemlju, kao prvu narednu članicu, u Evropsku uniju. Crna Gora, kako je naglasila predsjednica, prepoznaje jedinstvenu Evropu, kao uspješnu priču, čiji smo i mi dio.

Ona je poručila da naša zemlja vrednuje dosadašnju pomoć Finske u integracionim procesima, kako političku, tako i ekspertsku, te izrazivši očekivanje da će takva praksa karakterisati i naredni period, informisala premijerku Sanu Marin, da građani Crne Gore daju široku podršku EU aspiracijama. Predsjednica je konstatovala i da je do kraja jasno da vladavina prava zauzima ključnu ulogu u reformskom napretku, te da je cilj da se u što kraćem roku ispune mjerila koja predviđaju poglavlja 23 i 24.

Osvrnuvši se na opseg, moguće reperkusije i sveukupnu ozbiljnost ukrajinske krize, predsjednica Skupštine je podijelila uvjerenje da će se zvanična Crna Gora stoprocentno usaglašavati sa svim relevantnim izjavama visokog predstavnika EU, kao i sa restriktivnim mjerama, u skladu sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Takođe, podsjetila je da je Crna Gora odlučna da u ovim teškim trenucima za Ukrajinu iskaže solidarnost sa ovom prijateljskom zemljom, upućujući finansijsku i humanitarnu pomoć u mogućnostima kojima raspolaže.

Govoreći o potrebi uspostavljanja snažnije ekonomske saradnje Crne Gore i Finske, predsjednica je ocijenila da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike, te u tom kontekstu, izrazila zadovoljstvo što je finska kompanija Fortum Corporation u konzorcijumu sa EPCG pobijedila na tenderu za izgradnju solarne elektrane na Briskoj Gori, Opština Ulcinj, oktobra 2018, uz očekivanje da će realizacija navedenog projekta u narednom periodu biti intenzivirana.

Predsjednica Đurović je istakla i da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva u NATO-u, te u kontekstu finskog zahtjeva za članstvo, izrazila očekivanje da će taj proces biti uspješno sproveden i završen, budući da je jasno da je Finska i do sada bila jedan od najbližih partnera NATO-a, zrela demokratija i članica EU koja značajno doprinosi evroatlantskoj bezbjednosti.

Predsjednica Vlade Finske Sana Marin je istakla da su odnosi dvije države prijateljski, i poručila da je današnja posjeta prilika da bilateralna saradnja bude uzdignuta na još viši nivo.

Ona je, komentarišući dinamiku pristupnih procesa zemalja regiona, naglasila da Finska čvrsto podržava integracione procese Crne Gore, ali i država regiona, te izrazila očekivanje da će proces ići naprijed i da će biti napravljen i potreban iskorak u reformskim procesima, kao neophodnom uslovu koji je pretpostavka budućeg članstva. Upravo u tom pravcu, naglasila je, Finska vidi produbljivanje integracija kao prioritet, budući da su snažne evroatlantske veze, potreba koju nameće aktuelan društveno – politički kontekst i najnovija globalna dešavanja.

Marin je konstatovala da Finska, vidjeći u Crnoj Gori kao članici NATO-a partnera, vrednuje stav naše zemlje u pitanjima od značaja za ukrajinsku krizu, te ocijenila da je veoma važno što se naša zemlja pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Ona je naglasila da Finska pridaje veliki značaj odbrambenoj i bezbjednosnoj politici zemlje, što ima i snažnu podršku stanovništva, pa izrazila očekivanje da će, u vezi sa najavama Turske da neće podržati ulazak Finske i Švedske u NATO, u vezi sa čim postoji zabrinutost, ipak situacija biti riješena, kroz pregovore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: