PRES KONFERENCIJA SDT I UPRAVE POLICIJE – Nije identitifikovan organizator grupe uhapšene i osumnjičene za ubistvo Klisića

    10 mjeseci pre 284 pregleda Izvor: vijesti.me

U Podgorici je danas održana zajednička konferencija Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP) na kojoj se govorilo o ubistvu Baranina Jovana Klisića i aktivnostima na otkrivanju krijumčarenja droga i cigareta.

Pomoćnik direktora UP-a za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović kazao je da je nedavno iz iste sale poslao poruku građanima da će učiniti sve da se bezbjedno osjećaju u svojoj državi.

“Druga poruka bila je namenjena pripadnicima OKG i BIL licima, uzvratili su prijetećim porukama sa egzotičnih destinacija udaljenih desetak hiljada kilometara.

Lazović je na pitanja novinara odgovorio da imaju brojeve telefona sa kojih je prijećeno i da sa partnerskim službama rade na identifikaciji.

Njima šaljem poruku da nisu bezbjedni, jer će ih naša saradnja sa partnerski službama dovesti pred lice pravde, kazao je Lazović.

On je poslao poruku mladim ljudima koje kriminalne organizacije vrbuju da se zločin ne isplati.

Nije identitifikovan organizator grupe uhapšene i osumnjičene za ubistvo Klisića

Specijalni tužilac Saša Čađenović kazao je da je SDT u prethodnom periodu ostvarilo određene rezultate koji su veoma dobri.

Kazao je da je u prethodnih par dana riješeno par slučajeva iz oblasti trgovine drogom, krijumčara cigareta, ubistvo Jovana Klisića i pokušaj ubistva Velizara Gardaševića, zbog čega je uhapšeno šest osoba.

Nije identitifikovan organizator kriminalne grupe uhapšene i osumnjičene za ubistvo Klisića.

Čađenović je kazao da su identifikovana i druga lica za koja se sumnja da su kao članovi te kriminalne organizacije učestvovali u krivičnom djelu teško ubistvo u pokušaju na štetu Klisića i Gardaševića i slučaj koji se desio u resotranu “Savoia” u Baru.

Čađenović je kazao da su prikupili dovoljno dokaza da svakog člana kriminalne organizacije mogu osumnjičiti do stepena osnova sumnje.

“Pronađeno je i više od 50.000 eura za koji postoji osnovana sumnja da je korišćen za djelovanje ove kriminalne organizacije”, kazao je Čađenović govoreći o pretresima stanova u više gradova  koje su policajci obavili juče u istrazi ubistva Klisića.

Čađenović je rekao da je u prethodnom periodu razbijena međunarodna grupa krijumčara droga koja je delovala na teritoriji Crne Gore, Hrvatske i Njemačke.

U toj akciji u Hrvatskoj je zaplijenjeno 500 kilograma marihuane, i da je među uhapšenima jedan crnogorski državljanin.

Juče su u Crnoj Gori u toj akciji uhapšene dvije osobe, a krivična prijava podnijeta je protiv još jednog pravnog lica.

Djelovanje ove kriminalne organizacije u potpunosti je onemogućeno, ali postoje saznanja da su djelovi ove kriminalne organizacije ostali neotkriveni, kazao je Čađenović, dodajući da će i oni u narednom periodu biti predmet pažnje SDT-a i policije.

U toj akciji policija je izvršila više pretresa u Tivtu, a sama kriminalna organizacija djelovala je od 2018. do 6. marta 2019. godine, rekao je specijalni tužilac.

Šteta za Budžet oko 70 miliona

Čađenović je naglasio da je SDT poslednjih mjeseci sa službenicima UP identifikovalo kriminalnu grupu koja se bavila krijumčarenjem cigareta i procesuirala nekoliko lica.

U oktobru je u Pljevljima zaplijenjeno oko 200 paketa cigareta sakrivenih u unutrašnjosti cistjerne, nastavljen je rad u otkrivanju snbdjevača…i identifikovan organizator ove kriminalne organizacije i drugi članovi koji su vršili nabavku necarinjenih cigareta i krijumčarenje. 

Čađenović je saopštio da je u tom predmetu nastavljen rad. “Već je pokrenuta finansijska istraga kako bi se utvrdilo da li imovina koju imaju potiče iz vršenja ovih krivičnih djela”.

SPO je jutros po nalogu SDT-a realizovalo još jedan predmet koji se tiče krijumčarenja cigareta, kazao je Čađenović.

Ukupna šteta u svim predmetima za budžet Crne Gore je oko 70.000.000 eura.

SDT će nastaviti da deluje u daljem sprečavanju i otkrivanju izvršioca ovih krivičnih djela, poručio je Čađenović.

Odluka o “Koverti” za 15 dana

Kao Glavni specijalni tužilac postupam u skladu sa Ustavom i Zakonom o krivičnom postupku, ako bi bilo ko postupao suprotno, učinio bi krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kazao je Katnić odgovarajući na pitanja o optužbama biznismena Zorana Bećirovića.

Kazao je da se ne osvrće na takve priče, kao ni njegov tim…

Katnić je poručio da odgovara za postupanje SDT-a i policijski tim koji je u SPBOK i da bi bezrezervno pokrenuo postupak protiv nekog od nih da počini krivično djelo, a da ostale događaje neće komentarisati.

On je kazao da će odluka u slučaju “Koverta” biti donijeta za 15 dana.

Najnovije vijesti

Danas zasijeda NKT

17.09.2020 13:31

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6586 pregleda