Prijedlozi o proširenju na dnevnom redu tek u martu

    1 godina pre 255 pregleda Izvor: pobjeda.me

Prva formalna rasprava o prijedlozima za proširenje EU biće održana u martu ove godine. Do tada se ne očekuje zvanična rasprava o ovim pitanjima. To je za Pobjedu kazao evropski diplomata, upitan da li će se u januaru raspravljati o prijedlogu za proširenje koji je krajem prošle godine iznijelo devet članica EU. 

Nova metodologija

Uz prijedlog Francuske o proširenju EU, devet zemalja članica Evropske unije izašle su sa prijedlozima oko nove metodologije o proširenju koju je Evropska komisija, prema ranijim najavama, trebalo da usvoji do kraja januara ove godine.

To se, sudeći prema ocjeni našeg izvora, neće dogoditi.

– Neformalne rasprave su u toku, ali prva formalna rasprava biće održana tokom sjednice Savjeta za opšte poslove u martu ove godine – kazao je naš izvor.

Devet država članica traže od Evropske komisije da se u budućoj metodologiji obuhvati grupisanje pregovaračkih poglavlja po glavnim oblastima kao i paralelno, umjesto uzastopnog, otvaranja poglavlja. Ove zemlje smatraju da bi time međuvladine konferencije postale „politički relevantnije i interaktivnije“.

Iako su i ostale države članice najavile da će tokom januara iznijeti svoje prijedloge o proširenju, to se do sada nije desilo. A ne bi se reklo ni da hoće, imajući u vidu da je EU trenutno opterećena mnogo bitnijim problemima. Jedan od njih je situacija na Bliskom istoku o kojoj su prošle nedjelje raspravljali ministri spoljnih poslova EU.

Prioritet

Osim toga, poslanici Donjeg doma britanskog Parlamenta odobrili su zakon koji će omogućiti izlazak zemlje iz Evropske unije 31. januara, pa je konačan razvod EU i Londona prioritet Komisije.

Evopska unija ima pune ruke posla, ali se, reklo bi se, neće umoriti od priče o proširenju.

Predsjedavanje Savjetom EU 1. januara ove godine preuzela je Hrvatska, pa se Balkanci uzdaju u to da bi komšije mogle da ,,poguraju“ ovu temu na dnevni red.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je juče da će hrvatsko predsjedavanje kroz samit u Zagrebu, u maju, zemljama Zapadnog Balkana dati jasnu evropsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora.

Andrej Plenković

On je u intervjuu za Frans 24 ponovio da se očekuje predstavljanje predloga o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatni izvještaj o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije.

Plenković kaže i da se nada da će to dovesti do postizanja političkog rješenja i vratiti povjerenje tih zemalja u EU.

Predstavnici evropskih institucija za proljeće najavljuju otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nazivajući to „ispravljanjem istorijske greške“. Ipak, Francuska i dalje stoji pri uslovu da se prvo dogovori reforma pristupnih procedura, pa tek onda da zeleno svjetlo Tirani i Skoplju. Tema bi trebalo da bude na dnevnom redu samita EU u martu, ali veliko je pitanje da li će zemlje članice do tada uspjeti da usaglase novi metod pristupnih pregovora. 

Najnovije vijesti

Danas o opozivu ambasadora

26. januara 2021. 10:13

Godinu dana od pogibije Kobija

26. januara 2021. 09:40

OBRAZOVANJE U PLJEVLJIMA (4)

26. januara 2021. 06:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13809 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8051 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7225 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6790 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6584 pregleda
%d bloggers like this: