Proslavljena hramovna slava manastira Mileševa

    2 dana pre 329 pregleda Izvor: PV Informer

Danas je, u Prijepolju, upriličena svečanost povodom hramovne slave manastira Mileševa – Vaznesenja Gospodnjeg, praznika koji je u narodu poznat kao Spasovdan.

Vjernici iz svih krajeva Mileševske eparhije sabrali su se danas na Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju su služili Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i Preosvećeni Episkop mileševski Atanasije. Nakon liturgije osveštan je i slomljen slavski kolač, a potom je upriličen i prikladan kulturno-umjetnički program.

Svečanosti je prisustvovala i delegacija OO Nove srpske demokratije Pljevlja, koju je predvodio predsjednik Milan Mijo Lekić. On se zahvalio Preosvećenom episkopu Atanasiju na pozivu i uvažavanju, ističući da je srpski pravoslavni narod iz Pljevalja u prošlosti pokazao nepokolebljivu odanost svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, za koju je nemali broj puta postradao i za koju je, tokom poslednje borbe za odbranu svetinja, bio spreman da položi i svoje živote.

„Posebna mi je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku da na Praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan, primimo blagoslov od naših svetih vladika. Iskoristio sam ovu priliku i da čestitam izbor mitropolitu Joanikiju, da mu prenesem pozdrave srpskog pravoslavnog naroda koji je odlično upamtio njegovu besjedu sa jedne od veličanstvenih litija kada je, krajnje nadahnuto, govorio o našem narodu, ističući tom prilikom da se u Pljevljima, srazmjerno broju stanovnika, organizuju najmnogoljudnije litije. Vladika Joanikije je prepoznat kao osvjedočeni borac protiv zla i nepravde, zbog čega je Odluka Svetog arhijerejskog Sabora unijela radost u naša srca, znajući da ćemo njegovim izborom na tron Svetog Petra Cetinjskog, uprkos naporima raznih centara moći, očuvati kanonsko jedinstvo naše Svete apostolske crkve“, istakao je Lekić.

On je prenio vladiki Atanasiju čvrsto i nepokolebljivo programsko opredjeljenje Nove srpske demokratije da u potpunosti ostane na putu koji su zacrtali naši sveti preci pod okriljem naše svete Srpske pravoslavne crkve.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22194 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7641 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: