Protest u Briselu: Ne damo BiH, u njoj ima mjesta za sve

    7 meseci pre 247 pregleda Izvor: klix.ba

U 35 gradova širom svijeta održani su protesti zbog političke krize u Bosni i Hercegovini. Onaj centralni, bio je u Briselu kao središtu Evropske unije.

Kako su ranije poručili organizatori protesta, a to su građani koji su migrirali iz Bosne i Hercegovine, na ovaj način žele upozoriti na mogućnost izbijanja novog sukoba te da je neprihvatljivo da se država dodatno dijeli po etničkoj osnovi.

Na početku protesta istaknuto je da se ignorisalo ono što se 90-ih dešavalo na prostoru, kako je navedeno, udaljenom 25 minuta leta iz Rima. Napomenuto je da su tada postojali logori u „srcu Evrope“, prenosi bosanskohercegovački portal Klix.

Upozoreno je da mnogi u Evropi zanemaruju to da postoji mogućnost izbijanja novog sukoba. Kako je rečeno, ovo nije okupljanje samo za Bosnu i Hercegovinu, već za cijelo čovječanstvo.

Prisutnima u centru Brisela, gdje se nalaze institucije Evropske unije, obratio se predsjednik holandske organizacije Platforma za Bosnu i Hercegovinu, koja je jedan od organizatora protesta, Hamdija Draganović.

„Sve nas pokreće ljubav za Bosnu i Hercegovinu. Iza nas stoje građani Bosne i Hercegovine i prijatelji kojima je stalo do prosperiteta Bosne i Hercegovine. Mi smo Bosanci i Hercegovci koji su najčešće silom protjerani ili koji su bili ekonomski primorani da napuste Bosnu i Hercegovinu. Mi smo jednostavno grupa koja ne želi da šuti“, rekao je Draganović.

On je osudio djelovanje vlasti Republike Srpske i zanemarivanje drugih država zbog onog što se trenutno dešava u Bosni i Hercegovini.

Protesti u Briselu (Foto: Twitter)
Protesti u Briselu (Foto: Twitter)

Pitao se zašto i Bosna i Hercegovina ne može biti uređena zemlja u kojoj će se građani baviti životnim pitanjima.

„Ne damo Bosnu i Hercegovinu, u njoj ima mjesta za sve“, zaključio je Draganović.

Poručio je evropskim političarima da ne potcjenjuju Bosnu i Hercegovinu te da će Evropska unija biti puno bogatija kada Bosna i Hercegovina bude njena članica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: