Sinod SPC: Da se izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe okupljanja

  • 3 mjeseca pre
  • 310 pregleda
  • Izvor: antenam.net

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve, sa patrijarhom srpskim Irinejem na čelu, održao je sjednicu u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu uz učešće arhijerejâ koji svoju jurisdikciju imaju u Crnoj Gori: Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, Episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem, Episkopom mileševskim Atanasijem i Episkopom zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske. 

Sjednici su prisustvovali i vikarni episkopi remezijanski Stefan i dioklijski Metodije.

“Neposredni povod za ovu proširenu Sinodsku sjednicu bilo je donošenje antiustavnog i anticivilizacijskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji bi pravilnije bilo nazvati Zakonom protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Sa žalošću je konstatovano da je donošenje ovog Zakona već izazvalo brojne negativne posljedice u Crnoj Gori i širem regionu. Sveti Arhijerejski Sinod sa Visokopreosvećenim i Preosvećenim arhijerejima izrazio je puno razumijevanje za opravdanu uznemirenost vjerujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi pomenuti već izglasani antidemokratski i diskriminatorski Zakon. Naime, ovim Zakonom se omogućava otimanje i skrnavljenje svetinjâ i gaženje zavještanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti.

Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja, povodom rečene nepravde, imala izričito crkveni karakter i zato je neophodno da se i ubuduće izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja”, navedeno je u saopštenju. 

Kako se dalje navodi, “očigledno je da pomenuti Zakon bez presedana produbljuje već postojeće podjele i sukobe u crnogorskom društvu.”

“Sveti Arhijerejski Sinod sa ove proširene sjednice još jednom apeluje na državne organe Crne Gore da budu svjesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o vjerskim pravima i slobodama svojih građana i većinske Crkve u Crnoj Gori.

Srpska pravoslavna crkva i njene eparhije u Crnoj Gori će svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi verska prava i slobode i istovremeno pozivati sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga po ovom nadasve važnom i osjetljivom pitanju”, zaključeno je u saopštenju. 

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.