Slučaj Tunel: Mirotiću pritvor do 30 dana, naređeno izdavanje potjernice za osumnjičene srpske državljane

    2 meseca pre 228 pregleda Izvor: cdm.me

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana Predragu Mirotiću iz Podgorice zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprječavanje dokazivanja putem pomaganja, saopšteno je večeras iz tog suda.

Takođe, kako je saopšteno iz podgoričkog Osnovnog suda, sudija za istragu naredio je izdavanje potjernice za osumnjičene srpske državljane Milana i Veljka Markovića, Dejana Jovanovića i Vladimira Erića.

“U odnosu na okrivljene M.V., M.M., J.D., E.V., zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprječavanje dokazivanja u saizvršilaštvu, i u odnosu na njih naredio izdavanje potjernice, budući da su bjekstvu”, navodi se u saopštenju.

“Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici je našao da u odnosu na pet okrivljenih u predmetu poznatom u javnosti pod nazivom “Tunel”, stoji osnovana sumnja da su izvršili krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprječavanje dokazivanja, a na osnovu do sada prikupljenih dokaza od strane tužilaštva, što je prvi i osnovni uslov za određivanje pritvora. U odnosu na okrivljenog M.P. određen je pritvor zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da bi ovaj okrivljeni ukoliko bi se našao na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, budući da se radi o licu koje je ranije višestruko osuđivano za različita krivična djela kao i za krivično djelo protiv imovine, za koje se i u ovom postupku sumnjiči, usljed čega se radi o licu koje je sklono vršenju krivičnih djela i u odnosu na kojeg prethodna osuđivanost očito nije postigla svoju svrhu kažnjavanja da više ne vrši krivična djela.Takođe je određen pritvor ovom okrivljenom i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati postupak uticanjem na saučesnike, kao i druga za sada nepoznata lica koja su neposredno učestvovala, budući da se branio ćutanjem”, pojasnili su iz Osnovnog suda.

Pritvor je, dodaju, određen i okrivljenima M.V., M.M., J.D., E.V., bez prethodnog saslušanja, budući da se isti kriju i tako su nedostupni državnim organima, zbog čega je naređeno i izdavanje potjernice.

Podsjećamo, Mirotić je uhapšen 23. septembra, a sumnjiči se da je pomagao kriminalnoj grupi koja je obila depo Višeg suda.