SNP: Rasprava o Zakonu o popisu unaprijed nije bila ni javna, ni transparentna

    1 mesec pre 128 pregleda Izvor: PV Informer

Socijalistička narodna partija Crne Gore nije htjela da učestvuje u unaprije pripremljenoj i osmišljenoj Javnoj raspravi o Zakonu o popisu stanovništva 2021. godine, od strane bivšeg menadžmenta Uprave za statistiku ili bolje reći od strane DPS, iz više razloga, o čemu obavještavamo domaću i međunarodnu javnost zainteresovanu za ovu, za nas bez dileme, isključivo statističku aktivnost koja je od velikog značaja ne samo za statistiku već i za državu Crnu Goru, saopšteno je iz SNP-a.

„Naime, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, po prethodno pripremljenom Programu od strane Uprave za statistiku, raspisalo je nedavno javnu raspravu o Zakonu o popisu stanovnistva 2021. godine. Programom javne rasprave je definisano da “usljed aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i proglašenju pandemije novog korona virusa, poštujući preporuke nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja njegovog širenja, cijenimo opravdanim da javna rasprava nema organizovan okrugli sto, već se predlozi, sugestije i komentari na Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini mogu dostaviti Ministarstvu finansija i socijalnog staranja”(pisanim putem).

Tako organizovana javna rasprava je trajala 20 dana i završena je 3. oktobra 2021. godine nakon čega je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, posle deset dana objavilo Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi potpisan od strane ministra Spajića“, kažu u saopštenju.

Izvještaj je, dodaju, objavljen i na zvaničnom sajtu ovog Ministarstva.

„U Izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi predstavljene su primjedbe, predlozi i sugestije u pisanom ili elektronskom obliku pristigle sa devet različitih adresa za koje su, kako se u Izvještaju navodi ovlašćeni predstavnici, dva predstavnika Ministarstva finansija i socijalnog stranja i četiri predstavnika Uprave za statistiku (MONSTAT), pripremili razloge njihovog prihvatanja, odnosno, neprihvatanja.

Prvi razlog zbog kojeg SNP nije htjela da učestvuje u ovako pripremljenoj javnoj raspravi je da javna rasprava nije bila, kako je i naznačeno u naslovu, javna i transparentna. A morala je biti, prije svega, zbog boljeg javnog saopštavanja o vremenu sprovođenja ne samo putem zvaničnog sajta već i kroz učestalije informacije preko sredstava javnog informisanja u cilju uključivanja većeg broja relevantnih učesnika“, kažu iz SNP-a.

Drugi razlog je, ističu, nemogućnost javnog predstavljanja i sučeljavanja mišljenja različitih korisnika statističkih informacija u smislu donošenja pravih razloga i odluka za prihvatanje ili neprihvatanje datih predloga, sugestija i komentara a da to ne zavisi samo od ovlašćenih predstavnika Ministarstva finansija i Monstata.

„Smatramo da ovakvom javnom raspravom nije zadovoljen jedan od glavnih razloga postojanja statistike a to je zadovoljavanje nacionalnih interesa kao i to da nije u skladu sa nekoliko principa na kojima se temelji zvanična statistika a prvenstveno sa principom nepristrasnosti i objektivnosti u smislu jednakog tretiranja korisnika.

Ovo posebno iz razloga što smjena u Upravi za statistiku nije završena smjenom gospođe Gordane Radojević kao direktorice ove institucije već opravdano smatramo da se i dalje u kontinuitetu obesmišljava čitav postupak u pripremi popisa od strane njenih saradnika, sa ciljem da se popis ne sprovede ili da se sprovede ali da se u toku sprovođenja prekine ili u konačnom da se rezultati ne objave zbog određenih ovakvih ili sličnih propusta u procesu pripreme ove najveće i najkompleksnije statističke akcije.

Dodatno obavještavamo i domaću i međunarodnu javnost da će Socijalistička narodna partija u procesu rada na skupštinskim pododborima detaljno posvetiti pažnju Nacrtu zakona o popisu, kada će naši predstavnici ukazati na propuste i nedostatke Nacrta zakona o popisu stanovništva.

Nije nam namjera da djelujemo partijski i politički već želimo da kao ozbiljna politička partija doprinesemo stvaranju uslova za transparentan rad, što je uslov za sprovođenje popisa stanovništva koji se očigledno neće sprovesti u 2021. godini kako je i osmislio prethodni menadžment u Monstatu“, kažu iz ove stranke.

SNP, zaključuju, nije bila i neće biti jedan od instrumenata prethodnog a i sadašnjeg nepromijenjenog sastava menadžmenta Monstat-a instruisanog od Demokratske partije socijalista.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29430 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12219 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11698 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10426 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10258 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: