Spajić se video porukom obratio građanima: Crna Gora nezaustavljivo ide putem Evrope – sad

    2 meseca pre 264 pregleda Izvor: gov.me

Neto dug/BDP kao u Njemačkoj i Austriji

Ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić poručio je da Crna Gora nezaustavljivo ide putem Evrope – sad, te da ovaj resor isključivo i samo rezultatima govori – da je vječna Crna Gora.

  „Da smo vam prije godinu rekli da ćemo imati, najveći rast BDP-a, najmanji deficit u Evropi, dodatak za svu djecu do 6 godina, ispunjen plan prihoda sezone već nakon devet mjeseci, nivo duga/BDP kao Njemačka ili Austrija, ili najveći suficit u jednom mjesecu ikad – ne biste nam vjerovali. I ja razumijem to, dugo su vas lagali! Ne zaustavljamo se tu. Program Evropa Sad! podići će standard naših građana, smanjiti sivu ekonomiju, povećati atraktivnost Crne Gore kao investicione destinacije, dati jednake šanse svima za razvoj i pružiti mladima budućnost ovdje i sad“, rekao je ministar Spajić u poruci povodom godišinjice rada resora na čijem je čelu. 

Spajić je poručio da će povjerenje u ovo Ministarstvo i Vladu obezbijediti minimalnu zaradu od 450 eura, prosječnu zaradu od 700 eura, najveće povećanje plata zdravstvenim radnicima ikad i to na fiskalno održiv način.

„Da ne zadužujemo našu djecu, već da ih razdužujemo, kao ove godine“, dodao je Spajić.

Ministar je precizirao da je Crna Gora, za samo godinu rada resora finansija i socijalnog staranja i Vlade, od ivice bankrota i ekonomskog dna po padu od 15,3% dovedena do društva evropskih lidera po rastu ekonomije između 13 i 14 odsto.

„Dosadašnji rezultati dali su nam mogućnost da ponudimo istorijsku reformu na koju je Crna Gora čekala decenijama. „Evropa Sad!“ je održiv i realan program za bolji život u državi i predlog budžeta će podržati svako ko misli dobro građanima“ poručio je Spajić. 

U dosadašnjem radu ostvareni su prihodi od oko 700 miliona eura od turističke sezone za 9 mjeseci umjesto za godinu, došlo je do smanjenja duga države i deficita budžeta za 10 mjeseci do jednog od najnižih u Evropi od 1,3 odsto BDP-a, mjesecima je ostvarivan suficit budžeta, finansijski je omogućeno uvođenje dodataka za svu djecu do šest godina. 

Obezbijeđeno je, između ostalog, i finansiranje besplatnih udžbenika za sve osnovce, hedžing aranžman za zaštitu duga za auto-put od valutnog rizika sa uštedom od 4 miliona na prvoj rati otplate kineskog kredita, koliko se očekuje za narednu ratu, te povećana transparentnost javnih finansija. Uz objavljenu kompletnu dokumentaciju za emisiju euroobveznica i dokumentacije za hedžing aranžman po zahtjevu, MFSS je uvelo mjesečnu objavu potrošnje iz državnog trezora, pored redovnih izvještaja, kao i donosilo rješenja o ukidanju određenog stepena tajnosti sa dokumentacije koja je u nadležnosti ovog resora. 

Predstoji još mnogo posla u nastavku rada za uspostavljanje države socijalne pravde, a slijedi i penziona reforma za poboljšanje statusa penzionera, posebno sa najnižim primanjima. 

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 26 . JANUAR

25. januara 2022. 23:05

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33290 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14503 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13917 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13653 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12786 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12260 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12082 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11974 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10861 pregleda
%d bloggers like this: