Spriječen ulazak jedrilica pod španskom i ukrajinskom zastavom u naše vode

  • 2 sedmice pre
  • 82 pregleda
  • Izvor: pobjeda.me

Iako su trenutno fokusirani na sprovođenje mjera shodno odlukama i naredbama Nacionalnog tima za borbu protiv koronavirusa, Uprava pomorske sigurnosti angažovana je i na realizovanju uobičajenih aktivnosti- nadzoru teritorijalnog mora, traganju i spašavanju na moru, pružanju pomoći na moru, registraciji i tehničkom pregledu jahti i brodova, zaštiti mora od zagađivanja sa plovnih objekata, pojasnio je gostujući na programu Radio Bara direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan, koji je i član je opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje.

– Shodno naredbi Vlade Crne Gore da je zabranjeno uplovljavanje svih kruzera, jedrilica, jahti i ostalih plovila u crnogorske luke i marine, mi smo spriječili ulazak jedrilica pod španskom i ukrajinskom zastavom u naše teritorijalno more, koje se pritom nijesu javile našim operaterima, odnosno našem pomorsko- operativnom centru. Iako su isključili sistem za detekciju, odnosno za automatsko javljanje, ipak smo ih detektovali kao radarsku metu… Uz angažovanje plovne jedinice stanice Granične policije „Jug“ i dijela kapaciteta Mornarice Vojske CG naredili smo, naravno nudeći pomoć u hrani i ostalim potrepštinama, njihovo udaljavanje iz crnogorskih voda – podsjetio je Kočan.

Vezano za aktuelnu situaciju sa koronavirusom, na njegovu incijativu biće formiran Logistički centar za doniranje sredstava, pomoći i podrške na nivou opštine Bar, što je prihvatio i rukovodilac Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje, predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.

– Imajući u vidu da u Baru posluje veliki broj uspješnih privrednnika koji žele da pomognu kako svojim najbližim, tako i sugrađanima, jedan dio trenutno nedostajućih sredstava (najviše onih koja se tiču lične i kolektivne zaštite) biće opredjeljeno za potrebe subjekata najviše angažovanih na sanaciji efekata koronavirusa. Kako bi stali na put neravnomjernoj i neravnopravnoj raspodjeli tih sredstava, inicirao sam formiranje logističkog centra, čije bi sjedište bilo u prostorijama Službe zaštite i spašavanja. Na taj način bi građani koji žele da doniraju bili u mogućnosti da iskažu solidarnost bez bojazni da će to otići u pogrešne ruke ili biti nepravedno raspoređeno – objasnio je Kočan, izražavajući zadovoljstvo što je njegov predlog naišao na pozitivan odgovor predsjednika opštine, pod čijim patronatom će donirana sredstva i biti raspoređivana.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti i član opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje pohvalio je „koordinisanu akciju, stručnost, zalaganje i snalaženje u vanrednim okolnostima kako predsjednika opštine Dušana Raičevića, tako i svih službi angažovanih u kriznom trenutku“.

– Član sam nekoliko opštinskih timova i u drugim primorskim opštinama, pa i s tog aspekta mogu da ustvrdim da je upravo barski jedan od najorganizovanijih koji sve zadatke izvršava pravovremeno, revnosno i ozbiljno sa ciljem dobrobiti građana Bara – istakao je Kočan.

Uprava pomorske sigurnosti je sa namjerom da njihova podrška bude dostupna tokom čitavog dana, organizovala i 24-časovno dežurstvo koje realizuje deset službenika, kao i mogućnost korišćenja pet vozila.

– Na usluzi smo Crvenom krstu i lokalnoj upravi za sve zadatke koje našim kapacitetima možemo podržati – najavio je Kočan.

On je podvukao da će u narednim danima Uprava pomorske sigurnosti fokus staviti na kontrolu i zaštitu mora.

– Imamo nagovještaj da, s ozirom da dosta luka otkazuje gostoprimstvo plovilima koja ne viju njihove zstave, treba očekivati pokušaje nelegalnog ulaska u crnogorske teritorijalne vode. To je razumljivo, jer je u ovom momentu teško primiti jahtu čija posada može uticati na širenje opakog virusa – objašnjava Kočan.

On je pohvalio i rad pripadnika Centra bezbjednosti Bar koji, kako je podsjetio, značajano doprinosi održanju javnog reda i mira i tako svim službama omogućava da kvalitetno rade svoj posao.

Sugrađnima je poručio da se pridržavaju mjera koje je propisao Nacionalni tim.

– Ostanite doma, posvetite se najmilijima, družite se… Svi smo jurili za nekim poslovima, bili u brojnim obavezama, pa tek sada vidimo šta znači imati mogućnost da provedemo puno vremena sa onima koji nam najviše znače – istakao je direktor Uprave pomorske sigurnosti, Safet Kočan.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.