Srbija: Vlada objavila uputstvo za sve koji od sjutra poslije 18 sati ulaze u ovu zemlju

    1 mesec pre 893 pregleda Izvor: standard.co.me

Vlada Srbije objavila je detaljno uputstvo, koje je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, o tome šta treba da rade putnici koji u Srbiju uđu sjutra poslije 18 sati.

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, a koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom – Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prilikom pasoške kontrole uručivaće se pisano obavještenje kojim se upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Građani i strani državljani treba da podnesu elektronsku prijavu na adresu www.e-zdravlje.gov.rs.

Kada popune upitnik samoprocjene simptoma, na osnovu odgovora će dobiti smjernice o daljem postupanju, a ako ostave broj telefona i odgovori ukažu na sumnju na kovid-19, ljekar će ih pozvati na pregled.

Građani ne treba po automatizmu da posjećuju kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocjene dobiju takva uputstva.

Time se izbjegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom pri redovima za pregled.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, a građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba još jednom da urade test samoprocjene na kovid-19.

Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda