SZO: Alarmantan nivo prenosa koronavirusa u Evropi

    1 mesec pre 121 pregleda Izvor: vijesti.me

Nivo prenosa koronavirusa u Evropi je alarmantan, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija koja je izrazila i zabrinutost zbog skraćenja planiranih ili uvedenih karantina vezanih za koronavirus u više zemalja, uključujući i u Francuskoj.

„Cifre iz septembra treba da služe kao alarm za sve nas“ širom Evrope, gdje je broj novih slučajeva zaraze veći od onog zabilježenog u martu i aprilu, rekao je direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

SZO je isključila mogućnost skraćenja četrnaestodnevnog karantina za sve koji su bili u kontaktu sa virusom.

„Naša preporuka za četrnaestodnevni karantin zasnovana je na našem razumijevanju perioda inkubacije i prenosa bolesti, mi ćemo to mijenjati samo na bazi promjene našeg razumijevanja nauke, što za sada nije slučaj“, rekla je Ketrin Smolvud, zadužena za vanredne situacije u SZO Evropa.

U Francuskoj je vrijeme izolacije smanjeno na sedam dana u slučaju kontakta sa oboljelim. Taj period je deset dana u Velikoj Britaniji i Irskoj i više evropskih zemalja, a Portugal i Hrvatska planiraju da ga smanje.

„Kada se zna ogroman pojedinačni i društveni uticaj koji može da ima smanjenje karantina, čak i minimalno, ohrabrujem zemlje regiona da slijede redovnu naučnu proceduru sa svojim stručnjacima i da primjenjuju sigurne opcije za skraćenje“, rekao je Kluge.

Evropski ogranak SZO obuhvata 53 zemlje uključujući i Rusiju. U toj oblasti ima zvanično pet miliona slučajeva zaraze i više od 227.000 umrlih od virusa, prema tabeli nadzora organizacije.

Zbog ponovonog skoka zaraze, ali takođe i većim kapacitetima testiranja u odnosu na talas mart-april, broj novih slučajeva infekcije dnevno je sada između 40.000 i 50.000, u odnosu na dnevni vrhunac od 43.000 1. aprila, pokazuju podaci SZO Evropa.

Novi apsolutni rekord datira od 11. septembra sa oko 54.000 slučajeva zaraze zabilježenih tokom jednog dana.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda