Tačno prije vijek: 1924. je bila godina važnih događaja koji su imali uticaja na čitavo čovječanstvo

    5 meseci pre 1618 pregleda Izvor: portalanalitika.me

No, u tom dobu, upravo su se neki od najznačajnijih godina dešavali prije tačno jednog vijeka.

Od januara do decembra 1924, čovječanstvo je svjedočilo nizu događaja čije će refleksije trajati dugo, a u nastavku podsjećamo na neke od njih.

U januaru 1924. godine umro je revolucionar, filozof, državnik i osnivač ruske republike, SSSR i tamošnje Komunističke partije Vladimir Iljič Lenjin. Vođa Oktobarske revolucije do smrti je bio na čelu Savjeta narodnih komesara SSSR.

Lenjinova smrt označila je potpuni prelazak vlasti u ruke Josifa Visarionoviča Staljina, čija vladavina ostaje upamćena po nemilosrdnoj represiji i diktaturi.

U martu 1924, ukinut je Osmanski kalifat, čime je u potpunosti ‘zaokruženo’ uspostavljanje modern Republike Turske.

Kalifat je ukinula Velika narodna skupština Turske, no sve je to bio tek dio reformi Mustafe Kemala Ataturka, započetih godinu ranije. Zahvaljujući Ataturku, tursko društvo je za kratko vrijeme doživjelo veliki preobražaj.

Slične promjene 1924. dogodile su se i u Grčkoj. U martu te godine, tamošnji je parlament proglasio kraj monarhije.

Umjesto toga, uspostavljena je Druga grčka republika.

Svijet bi možda bio mnogo ljepše mjesto tokom prošlog vijeka, samo da Adolf Hitler i njegovi saradnici nijesu pušteni iz zatvora mnogo prije nego što je to trebalo da se dogodi.

Naime, nakon Minhenskog (Pivničkog) puča, Hitler je 1924. godine osuđen na pet godina robije. No, umjesto toga, odslužio je tek osam mjeseci i već u decembru te godine opet je bio na slobodi.

Pored Hitlera, ta 1924. protekla je i u znaku još jednog zločinca. Dvije godine nakon Marša na Rim, fašistički diktator Benito Musolini organizovao je prve parlamentarne izbore tokom njegovog mandata.

Iako su na izborima učestvovale brojne socijalističke i socijaldemokratske, pa i Komunistička partija, pobijedila je Musolinijeva Nacionalna lista. Nedugo nakon tih izbora, Musolini se obračunao sa kompletnom opozicijom, uspostavio je fašističku diktaturu i tada je sasvim jasno moglo da se nasluti na šta je sve spreman.

Indijski vođa, antikolonijalistički aktivista i kasnije jedan od osnivača savremene indijske države 1924. je pušten iz zatvora.

On je na robiju bio poslat 1922, a osuđen je zbog dizanja pobune. Iako je u zatvoru trebalo da provede šest godina, pušten je dvije godine kasnije zbog zdravstvenih problema.

U januaru i februaru 1924. održane su prve Zimske olimpijske igre.

Domaćin je bio Šamoni, a učestvovali su takmičari iz 16 država, pri čemu su najveći broj medalja osvojili Norvežani.

Dvadesete godine prošlog vijeka obilježio je veliki uspon filma i bioskopske djelatnosti, a 1924. godine utemeljena je jedna od najznačajnijih producentskih kuća današnjice.

Kompanije Metro, Goldvin i Majer dogovorile su se da se ujedine i tako je nastao čuveni studio Metro-Goldvin-Majer.