TEŠOVIĆ: U VOLI MOŽE I PO 100 GRAĐANA ISTOVREMENO, A U VJERSKE OBJEKTE NITI JEDAN

    2 godine pre 718 pregleda Izvor: PV Informer

Pojačano prisustvo službenika policije ispred vjerskih objekata u Pljevljima sa ciljem zabrane ili ograničavanja prava vjernika, predstavlja još jedan udarac na ljudska prava građana. Pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenje vjerskih obreda garantovano je Ustavom Crne Gore. DPS vlast nakon iskazane ambicije za otimanje imovine vjerskih zajednica, novim primjerima pokazuje da namjerava da se mješa u vjerske obrede i određuje ko i kada može koristiti svoje ljudsko pravo.

Ovakvo ponašanje Uprave policije se ne može pravdati preventivnim mjerama zdravstvene zaštite, ako se istovremeno u trgovinskim lancima bez ikakve kontrole dozvoljava prisustvo i po više od 100 kupaca. Zašto se dozvoljava kolektivni ulazak u VOLI, a ne dozvoljava pojedinačni uz propisano odstojanje u vjerske objekte? Da li to DPS vlast želi da uskrati pravo vjernicima i na njihove duhovne potrebe?

Umjesto da sprovede istražne radnje povodom DPS zloupotreba za šleperom brašna, Uprava policije kontroliše slavske kolače pravoslavnih vjernika u Pljevljima. Ovakvo ponašanje predstavlja prvorezredni skandal i uvjeren sam da se i brojni policijski službenici izlažu neprijatnostima protiv svoje volje.

Pozivam Upravu policije da odmah povuče službenike ispred vjerskih objekata i rasporedi ih na ona mjesta na kojima zaista postoji opasnost od širenja pandemije, a to su prije svega trgovine pod zaštitom DPS-a, gradilišta pod zaštitom DPS-a i druge kompanije pod zaštitom DPS-a.

Na djelu je veoma opasna diskriminacija i igranje sa vjerskim osjećanjima građana. U Pljevljima kao multinacionalnoj i multivjerskoj sredini, kao i u cijeloj Crnoj Gori, mora se omogućiti svim vjernicima i pravoslavne i katoličke i islamske vjeroispovijesti da slobodno, bez ograničenja i poštujući zdravstvene preporuke koriste svoja prava na slobodu vjeroisovijesti, jer kako reče otac Gojko “glas koji se čuje iz pravoslavnih objekata i glas iz džamija je glas dva rođena brata“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: