U depou tri i po tone droge

    2 godine pre 403 pregleda Izvor: cdm.me

U depou Višeg suda u Podgorici nalazi se oko tri i po tone droge oduzete tokom vođenja krivičnih postupaka, saopštila je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću ovog suda Aida Muzurović.

Ona pojašnjava da su u pitanju narkotici oduzeti u više policijskih akcija, a koji se do okončanja pravosnažnosti presude drže u ovim skladištima, nakon čega se uništavaju. U depou su različite vrste zaplijenjene droge, najviše je marihuane i skanka.

Nakon što se završi vještačenje vrste i količine droge u Forenzičkom centru u Danilovgradu, ona se dostavlja Višem državnom tužilaštvu i uredno skladišti u posebnu prostoriju koja je opremljena sefom i vitrinama koje su, iz bezbjednosnih razloga, zaključane.

Nakon podizanja optužnice u predmetima protiv okrivljenih za šverc droge, zaplijenjeni narkotici se iz zgrade tužilaštva prenose u skladište Višeg suda gdje se čuvaju do okončanja postupka i pravosnažnosti presude.

Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno se kontroliše i strogo je zabranjen ulaz osobama koje za to nemaju ovlašćenje.

Zakon pruža mogućnost da organ koji vodi postupak odluči da se i prije pravosnažnosti presude uništi droga koje se zbog svojih svojstava ne može skladištiti duže vrijeme. Uništavanje narkotika obavlja se pod nadzorom komisije koja je formirana za tu svrhu, a nakon što se uzorci droga prethodno zaštite.

Ipak, u većini slučajeva zaplijenjena droga se uništava nakon što se za to steknu uslovi, odnosno nakon što presude postanu pravosnažne.

Procedura uništavanja droga nalaže da se obrazuje komisija za uništavanje droge nakon što se dobiju dozvole od Ministarstva zdravlja Odjeljenja za droge, Agencije za zaštitu životne sredine.

Droga se uništava u prosjeku jednom tokom dvije godine, u zavisnosti od količine oduzete droge na osnovu pravosnažnih presuda tokom godine.

Iz Višeg suda u Podgorici je u 2018. godini zapaljeno gotovo pet tona psihoaktivnih supstanci oduzetih ranijih godina, saopšteno je Pobjedi iz ovog suda. Jedna od većih zapljena kokaina tokom prošle godine u Crnoj Gori bila je u Luci Bar kada su službenici Odsjeka za borbu protiv droge u kontejneru otkrili 38,8 kilograma te vrste narkotika. Ove godine sredinom avgusta u Tivtu na jedrenjaku „Jadranu“ zaplijenjeno je oko 60 kilograma kokaina, to je rekorna zapljena te vrste narkotika u 2019. godini. Službenici Uprave carina su tada materiju za koju se sumnjalo da je kokain, tačnije 32 pakovanja za koja se prvobitno pretpostavljalo da su teška po jedan kilogram, predali policijskim službenicima Odsjeka za borbu protiv droge radi daljeg postupanja.

U izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru za 2018. godinu navodi se da je tokom 2017. godine oboren rekord u zapljeni narkotika (2,65 tona) i to uglavnom kanabisa iz Albanije. Prema podacima Uprave policije, od 1. jula prošle godine do 1. jula ove godine zaplijenjeno je 2,9 tona droge.

U dokumentu Evropske komisije se navodi da je nedostatak bezbjednog skladišta za čuvanje zaplijenjene droge i dalje je razlog za zabrinutost. Oni ističu da je potrebno uspostaviti jedinstvenu bazu podataka kako bi se prikupljali, analizirali i razmjenjivali svi podaci o zapljenama opojnih droga.

U sefu više od 1.300.000 eura

Osim droge, u zgradi podgoričkog Višeg suda, tačnije u sefu se čuva 1.334.171 eura. Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović pojasnila je da od tog iznosa na ime jemstva položeno je 958.000 eura, a preostali iznos na ime ostalog depozita.

U depou suda se čuva i oružje, ali, kako su kazali iz ove institucije, o količini, vrsti i tipu oružja se ne vodi evidencija.

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29430 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12220 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11698 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10259 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: