U kojim stvarima su ljevaci u prednosti u odnosu na dešnjake

  • 2 sedmice pre
  • 173 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Iako se ljevorukim ljudima čini da je većina stvari dizajnirana za dešnjake, moraju priznati da su u nekim stvarima ipak u prednosti.

Smanjen rizik od zdravstvenih problema

U studiji objavljenoj u časopisu Laterality, ustanovljeno da ljevaci rjeđe obolijevaju od artritisa i čira.

Bolja orijentacija

Uživaš li ti u proučavanju karata, traženju određenih mjesta i osmišljavanju načina kako doći od tačke A do tačke B? Reader’s Digest prenosi studiju u kojoj su istraživači primijetili da su ljevoruki ljudi pokazali nižu stopu grešaka u testu prostorne orijentacije od dešnjaka. Prostorne vještine će uvijek biti važne, čak i u doba GPS-a, jer nikad ne znaš kad zapravo možeš ostati bez interneta ili mobilnog.

Brži oporavak

Ako dožive moždani udar ili druge povrede povezane sa mozgom, istraživanja su pokazala da se ljevoruki brže oporavljaju. Iako se nadamo da niko ne mora proći kroz nešto tako traumatično kao što je povreda mozga, lijepo je znati da bi se potencijalno mogla lakše oporaviti. Zašto? Kognitivne funkcije raširene su u mozgu ljevorukih, što znači da u teoriji, kad imaju moždani udar (koji je obično koncentrisan na području malog mozga), utiče na manje kognitivnih funkcija.

Ljevoruki su kompetitivniji

U današnje vrijeme sve je takmičenje pa će tako osobe koje su kompetitivnije daleko dogurati. U studiji napravljenoj na Univerzitetu Northwestern, utvrđeno je da su ljevoruki kompetitivniji više nego što su za saradnju. Primjer iz studije ističe: Saradnja favorizuje osobe kojima je ista ruka dominantnija, na primjer za dijeljenje alata. S druge strane, fizičko takmičenje pogoduje neobičnima. U borbi, prednost će imati ljevoruki u svijetu dešnjaka. Dakle, biti ljevoruk može pomoći u određenim sportovima, ali i dati ti kompetitivnost izvan sportskih takmičenja.

Bolji su u videoigrama

Istraživanja sa australijskog Nacionalnog univerziteta pokazala su da ljevaci nadmašuju dešnjake u brzini obrade velike količine informacija, poput pucanja u neprijatelja, izbjegavanja zombija i izbjegavanja sudara automobilom. Ovi se rezultati mogu se prošiti i na područje izvan monitora. Vjerovatno ćeš lakše zapamtiti popis stvari koje moraš uraditi nego dešnjak.

Imaju bolju samokontrolu

Kako se ispostavilo prema istraživanju, ljevoruke osobe imaju bolju samokontrolu od dešnjaka. Oni nemaju problema sa ustupanjem slatkiša nekom drugom ili uzdržavanjem od ispada bijesa, dvije stvari koje ponekad mogu biti vrlo teške. Studija u JECN-u otkrila je da ljevoruki imaju bolju inhibicijsku kontrolu, koja reguliše način na koji se kontrolišemo.

Kreativnost

Iz Univerziteta Liverpul, dolazi nam studija koja ukazuje na to da su ljevaci kreativniji. Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je ljevavima desna hemisfera razvijenija, a ona je zadužena za kreativnost, maštovitost, i neverbalne performanse.

Prilagodljiviji su

A Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology piše 2013. godine da je jedna studija pokazala da se ljevaci lakše prilagode na životne izazove.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.