U nacrtu opštinskog budzeta 300 hiljada eura za RTV Pljevlja – Za lokalne internet medijske portale ni centa

    2 meseca pre 280 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA

U nacrtu Budžeta Opštine Pljevlja za 2022. godinu opredjeljena su sredstva za lokalnog javnog emitera RTV Pljevlja u ukupnom iznosu od 307.815,00 eura, što je značajno povećanje izdvojenih novčanih sredstava u odnosu na 2021.godinu. U godini na izmaku budžetom opštine Pljevlja za rad lokalnog javnog emitera izdvojeno 261.734 € na osnovu trogodišnjeg ugovora koji je Igor Golubović, predsjednik Opštine Pljevlja potpisao krajem decembra 2020. godine o pružanju javnih usluga između Opštine Pljevlja kao osnivača i lokalnog javnog emitera RTV Pljevlja kao izvršioca usluga.

Ugovorom je utvrđeno finansiranje javnih usluga koje obavlja izvršilac, kao i ovlašćenja i obaveze organa izvršioca usluga u odnosu na upravljanje ukupnim sredstvima predviđenim za sprovođenje Ugovora i izvještavanje od njegovom sprovođenju. Budžetom Opštine Pljevlja obezbjeđuje se 261.734 € za svaku godinu (2021/2022/2023) ugovornog perioda.

Predsjednik Opštine Pljevlja je tom prilikom istakao da je zakonska obaveza lokalne samouprave, kao i obaveza prema građanima Pljevalja da zajedno sa televizijom Pljevlja stvaraju bolje uslovi za pravovremeno, ispravno i odgovorno informisanje pljevaljske javnosti o temama koje ih zanimaju.

Izdvajanje većeg iznosa novca za lokalnog javnog emitera za 2022. godinu sigurno predstavlja pozitivan korak lokalne uprave u cilju održivosti postojanja i normalnog funkcionisanja i redovnog izmirivanja obaveza ove medijske kuće prema svojim zaposlenima i državi. Sasvim je jasno sa kakvim se sve materijalnim problemima susreću svi mediji u Crnoj Gori i sasvim je jasno da je u takvoj situaciji pomoć lokalnih uprava i nadležnih ministarstava prijeko potrebna, znajući značajnu ulogu koju imaju mediji u informisanju građana.

Ono što predstavlja problem je maćehinski odnos rukovodstva Opštine Pljevlja prema lokalnim internet portalima, obzirom na izuzetno veliku ulogu koju imaju u informisanju građana opštine Pljevlja o svim događajamima u opštini, državi i regionu.

Na osnovu dostupnih statističkih podataka, javnih anketa i analiza nadležnih državnih organa sasvim je jasno da mlada populacija najviše koristi internet kao sredstvo informisanja, pa je samim tim uloga internet web portala izuzetno velika.

Sa početkom epidemije korona virusa u 2020. godini nadležno Ministarstvo je zbog značajno smanjenih prihoda najvećih medijskih kuća u Crnoj Gori (štampani mediji, komercijalni radio i TV emiteri) izdvojila značajna sredstva za pomoć. Zvanični podaci Vlade i AEM pokazuju da je država od početka pandemije koronavirusa pomogla crnogorske medije sa najmanje 690 hiljada eura. U prvom talasu pandemije od marta do juna prošle godine, direktna pomoć Vlade medijima iznosila je više od 310 hiljada eura, a mediji su tokom godine oslobođeni ili su im odgođene obaveze u vrijednosti od dodatnih oko 380 hiljada eura.

Tadašnje nadležno Ministarstvo je i tada zaobišlo da pomogne lokalne internet web portale i njihove zahtjeve za pomoć usmjerilo prema lokalnim upravama u Crnoj Gori u kojima djeluju internet medijski portali.

Na osnovu podnesenih zahtjeva Opštini Pljevlja 2020. godine za pomoć u kriznoj situaciji od strane web portala „PV Informer“ i „PV portal“, Opština Pljevlja je ovim medijima isplatila simboličnu pomoć od po 250,00 eura.

Rukovodstva navedenih portala su i u kriznoj 2021. godini obnovila zahtjev za pomoć internet portalima, međutim ta pomoć je izostala iz razloga što predsjednik Opštine Pljevlja smatra da je u informisanju građana o njihovom radu dovoljna „Zvanična internet stranica opštine Pljevlja“, koja objavljuje informacije o aktivnosti lokalne uprave.

Da li je to dovoljno na procjeni je pljevaljskoj javnosti ali ono što rade lokalni internet portali u informisanju građana Pljevalja sigurno da ima neuporedivo veći značaj na informisanje građana Pljevalja.

Redakcija portala „PV Informer“ je od 7.08.2019. do 27.11.2021. godine ukupno objavila 27.125 članaka, od kojih je u rublici Pljevlja objavljeno 6.824 članka o raznim temama od značaja za građane, privredne subjekte, društveno političke organizacije, zdravstvene ustanove i opštinske i državne organe. Ogroman broj članaka (2.746) se odnosio na informisanje građana o Kovid epidemiji, radu zdravstvenih ustanova u gradu i njihovim apelima upućenim građanima za poštovanje zdravstvnih mjera.

Ostaje nejasno zašto rukovodstvo Opštine Pljevlja ne želi da materijalno pomogne i ostale medije, a ne samo lokalnog javnog emitera RTV Pljevlja, posebno kad se zna koliku ulogu imaju internet mediji u informisanju mlade populacije i formiranju svijesti o aktuelnim dešavanjima u državi i šire.

Ono što je osnov evropskih standarda kad su mediji u pitanju je fer tržišna utakmica kao jedan od ključnih preduslova da bi postojali elementarni uslovi za poslovanje medija. Očito je da rukovodstvu Opštine Pljevlja nije stalo da svim lokalnim medijima u uslovima ove krize, obezbijedi redovno funkcionisanje i makar minimalne uslove za rad, objektivno informisanje javnosti o svim aktuelnim dešavanjima i obezbjeđivanju profesionalnih i etičkih standarda u ovoj izuzetno važnoj profesiji.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 19 . januar

18. januara 2022. 22:56

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32853 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14324 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13726 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13424 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12575 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12224 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11890 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11778 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10801 pregleda
%d bloggers like this: