U Njemačkoj se predlaže ponovno nošenje maski

    6 meseci pre 1588 pregleda Izvor: Agencije/cdm.me

Foto: Pixabay –

Stanovnici Njemačke su mislili kako su zaštitne maske koje su preko dvije godine nosili otišle u prošlost, ali čini se kako su se prevarili. Član Zelenih Janoš Dahmen ponovo predlaže nošenje zaštitnih maski, javljaju njemački mediji.

“Broj zaraženih koronavirusom ponovo raste i nošenje maski ponovo ima smisla, posebno u hladnijim mjesecima”, rekao je Dahmen.

Predsjednik Njemačkog ljekarskog udruženja kaže kako ima smisla nositi maske, a i vakcinisati se, prenosi “Fenix Magazin”.

“Kako biste se zaštitili od akutnih respiratornih bolesti, možda bi imalo smisla nositi zaštitnu masku u ustanovama za njegu, klinikama i drugim djelovima zdravstvenog sistema ove jeseni”, objašnjava Dahmen medijima.

Po njegovom mišljenju, njemački bi zdravstveni sistem u nadolazećoj jesenjo-zimskoj sezoni ponovo mogao biti opterećen.

Dahmen je zabrinut, jer je porastao broj slučajeva gripe i koronavirusa. Zdravstveni stručnjak starijim osobama savjetuje dovakcinaciju.

Institut Robert Koh bilježi porast broja oboljelih od koronavirusa. Njemački mediji ističu kako je broj oboljelih jako nizak, te kako nema mjesta zabrinutosti.

Važno je napomenuti kako je Njemačka jedna od zemalja koja je među posljednjim zemljama u Europi ukinula “korona-mjere”.

Dugo vremena stanovnici su morali nositi zaštitne maske u sredstvima javnog prevoza, kao i u javnim ustanovama poput bolnica, škola, gradskih institucija.