U OB Nikšić kovid pozitivno 18 medicinskih radnika

    4 sedmice pre 375 pregleda Izvor: fosmedia.me

U gradu pod Bedemom 87 pacijenata nalazi se na bolničkom liječenju, sedam je životno ugroženo i nalaze se na jedinici Intezivne njege, dok su ostali stabilnih vitalnih parametara, i kako je naglasio direktor Opšte bolnice, Ilija Ašanin, dobro se osjećaju. Takođe, trenutno imaju i trinaest medicinskih sestara koje su covid pozitivne kao i pet ljekara, koji se dobro osjećaju.      

”Mi smo sada u režimu rada, faktički kovid uslova. Ovdje odlukom Kriznog štaba radimo samo ambulantni pregled koji je hitan, tako da je osoblje iz ove ‘čiste bolnice’, tako da nazovem, na raspolaganju. Napravili smo duple smjene u kovid bolnici, dok se jedan dio glavnih sestara sa drugih odjeljenja takođe nalazi u kovid bolnici, pa ćemo svi biti na raspolaganju, ako za tim bude potrebe. U dogovoru sa kolegama iz iz Kliničkog centra, svakog dana dolazi po jedan ili dvoje specijalista da pomognu našim kolegama u kovid bolnici, i to je zajednički dogovor i nešto što je proizvod  zajedničke saradnje i normalnog funkcionisanja zdrastvenih ustanova u sistemu crnogorskog zdravstva”, kazao je Ašanin.

Prema njegovim riječima, imaju dakle 87 pacijenata, 13 slobodnih kreveta. Po nalogu Kriznog štaba, oslobođeno je odjeljenje Ortopedije, gdje je slobodnih devetnaest kreveta, dok po potrebi mogu osloboditi i odjeljenje ORL.          

”Svi oni koji treba da budu primljeni na bolničko liječenje, biće primljeni i zbrinuti u bolničkim uslovima. Nema ograničenja, samo opšte stanje pacijenta je nešto što može da eventualno ograniči njegov boravak na bolničkom liječenju”, objasnio je Ašanin.

Kako dalje tvrdi, prije nekih nedjelju dana 20 lakših pacijenata prebacili su u KC, dok inače lakše pacijente prebacuju u Brezovik, što je, cijeni Ašanin, sastavni dio dogovora za rasterećenje Opšte bolnice, imajući u vidu da opština Nikšić, zajedno sa opštinom Berane i Podgoricom, tri su grada koja su najviše opterećena onim što se dešava.        

”Na dnevnom nivou u bolnici bude od 60 do 70 pregleda svakog dana. Naime, ne znam da li više ima smisla da šaljemo poruke, već mjesecima govorimo da se vodi računa o socijalnoj distanci i da se nose maske, da se ne prave gužve i ne posjećuju mjesta gjde ima više ljudi. Ali očigledno da ima jedan dio nas koji to ne poštuje, pa su to rezultati svega ovoga o čemu danas pričamo”, zaključio je Ašanin.  

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6780 pregleda