U SRBIJI SE POJAVILA AFRIČKA SVINjSKA KUGA: Situacija je ozbiljna! Zasedao Štab za vanredne situacije

    1 mesec pre 385 pregleda Izvor: novosti.rs
U TIMOČKOM delu opštine Negotin se pojavila afrička kuga svinja kod domaćih svinja što su potvrdili i rezultati analize.

Ovaj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio se u selu Aleksandrovac zbog čega je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko ovog timočkog sela u poluprečniku od tri kilometra.

Ovo se odnosi na Aleksandrovac, ali i na susedna sela Kovilovo, Rajac i Crnomasnicu, koji su, takođe, proglašeni zaraženim područjem.

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u Aleksandrovcu proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

-Opština Negotin jedina je u Srbiji gde je registrovana bolest na domaćim svinjama, te se mora shvatiti ozbiljnost situacije. Neophodno je preduzeti sve mere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave i da leševe ne ukopavaju sami – poručuju iz Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.

Članovi Štaba su usvojili zaključak kojim se nalaže Odeljenju za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju da obezbedi sredstva iz budžeta za potrebe angažovanja Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ za uklanjanje, odvoženje i zakopavanje leševa svinja na stočnom groblju u selu Braćevac, ali i za sve ostale mere koje bude naložila Republička veterinarska inspekcija i lokalni krizni štab.

Takođe, doneta je i preporuka da se u sprovođenje naloženih mera aktivno uključe svi predsednici saveta mesnih zajednica na ugroženom području, saveti ovih sela, kao i referenti matičnih područja.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda