U toku izrada projektne dokumentacije za izmještanje Ćehotine u okviru površinskog kopa „Potrlica“

    3 sedmice pre 823 pregleda Izvor: PV Informer

Izmještanje rijeke Ćehotine je prioritet sa kojim će se u narednom periodu prioritetno baviti menadžment Rudnika uglja Pljevlja u saradnji sa državnim organima, da bi se mogla nastaviti stabilna eksploatacija uglja u površinskom kopu Potrlica i omogućila stabilna isporuka uglja za TE Pljevlja.

Iako se radi o izuzetno zahtjevnom projektu, nadležni u Rudniku uglja smatraju da bi se izmještanje rijeke Ćehotine moglo uspješno realizovati do kraja 2024. godine, kako je to i planirano.

Trenutno se radi na projektnoj dokumentaciji koja bi trebala biti obezbjeđena do kraja ove godine, posle čega će se raditi revizija projekta i dobijanje potrebne saglasnosti od Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Zbog hitnosti realizacije ovog projekta koji je značajan na državnom nivou, očekuje se da bi javna rasprava trebala biti realizovana u što kraćem roku, posle čega će biti objavljen tender za izbor izvođača radova. Iz Rudnika smatraju da bi dobar dio posla mogla biti realizovana sa vlastitom mehanizacijom, što bi trebalo značajno da smanji troškove izvođenja radova na izmještanju Ćehotine.

Novo korito rijeke je planirano u okviru unutrašnjeg odlagališta na koti 760 gdje je već spremna podloga za veći dio trase, da bi se zatim rijeka bila usmjerila prema dijelu prostora nekadašnjeg preduzeća „Prevoz Pljevlja“.

Izmještanjem Ćehotine biće omogućen nastavak rudarskih radova prema Ilinom brdu, a istovremeno se planira početak radova u dijelu sela Kalušići, što bi omogućilo nastavak stabilnog snadbjevanja ugljem TE Pljevlja. Istovremeno se već radi na poslovima oko eksproprijacije privatnog zemljišta prema selu Kalušići.