Ugrožavanje Sinjajevine politikantska tvrdnja

    8 meseci pre 429 pregleda Izvor: rtcg.me

Nema bojazni da će vojne vježbe koje bi trebalo tokom iduće sedmice da budu izvedene na prostoru Sinjajevine, ugroziti životnu sredinu, kategoričan je u razgovoru za Radio Crne Gore ministar odbrane Predgrag Bošković. Napominje da je riječ o politikantskim i neutemeljenim tvrdnjama. Dodaje i da se Ministarstvo odbrane zalaže da se taj prostor proglasi regionalnim parkom prirode.

“To da li ćemo odustati ne zavisi od ministra Boškovića i moje volje i nevolje. Ne znam šta se promijenilo od 2019. godine kada je donijeta odluka o svemu ovome i kada se znalo da će dva puta godišnje na tom lokalitetu izvoditi vojna vježba. Ja ne vidim razlog zašto bi vojska odustajala od aktivnosti koje je odavno planirala”, kazao je Bošković dodajući da je za 2021. planirana još veća vojna vježba na istom lokalitetu.  

Komentarićšuči krivičnu prijavu koju je Koalicija za održivi razvoj podnijela protiv njega, ministar je kazao da formiranje poligona nije bio njegov hir.

“Nepobitna je činjenica da Vojska Crne Gore mora imati prostor za vježbanje, jer je bez toga bespredmetno govoriti o njoj. Sve te činjenice, uz ono što je prezentovano Vladi prošle godine kada je donešena ta odluka, apsolutno je govorilo da ne postoji bojazan za životnu sredinu. Isto tako ne postoji bojazan za druge lokacije i u drugim zemljama gdje se izvode takve vježbe. Imali smo nedavno vježbu na Pešteru i apsolutno sve je na strani VCG i ne postoji razlog za bojazan”, kazao je on.

Ističe da su ministarstvo i VCG svoje namjere pokazali pozivom nevladinim organizacijama da prisustvuju vojnim vježbama.

“Ja sam juče bio u posjeti inžinjerijskoj četi koja izvodi proširenje puta i probijanje dionice na potezu Kosanjice-Glibaći-Bobovo gdje je samo u prethodnih mjesec i po, za potrebe proširenja 2 km puta, utrošeno 1.400 kilograma što je više od onoga što će se u dugogodišnjem periodu potrošiti tokom gađanja na Sinjajevini”, tvrdi Bošković.

Kaže da su sve ostalo politikantske tvrdnje.

“Što se mene tiče to su neutemeljene tvrdnje da će Vojska bilo kojim svojim činom narušiti životnu sredinu na Sinjajevini”, kaže ministar.

On kaže da nije on donio odluku da bi se protiv njega lično podnosila prijava, već Vlada Crne Gore.

“Mene mnogo ne zabrinjava ta tužba. Ono što je meni kao ministru odbrane u opisu posla je da stvori Vojsci Crne Gore najbolje uslove da ostvaruje sviju funkciju, a to je odbrana zemlje od spoljnog neprijatelja, a da bi to moglo da se uradi, potrebne su vojne vježbe”, naveo je on.

Ponavlja da je odbrana zemlje vrhunski prioritet.

“Formiranje vježbovno streličnog poligona ne podliježe obavezi prikupljanja mišljenja agencija za zaštitu životne sredine i ministarstava. Međutim, iz razloga transparentnosti, mi smo tražili mišljenja lokalnih uprava i ostalih institucija koje su dale pozitivno mišljenje”, kaže Bošković.

Tvrdi da formiranje poligona ne podrazumijeva bilo kakvu izgradnju i betoniranje Sinjajevine i uništavanje pašnjaka, voda ili biodiverziteta.

Kaže da bi želio da političke stranke dostave bilo kakav  argument zbog kojeg su zabrinuti za životnu sredinu.

“Mi ćemo im dati kontraargument. Bojim se da su stranke prije svega neinformisane o tome”, dodaje on.

Ističe da je razgovarao sa mještanima koji su im dali punu podršku.

“Ukoliko postoji protivljenje mještana, mislim da je to velika manjina u odnosu na ono što sam ja imao priliku da vidim”, kazao je Bošković i ponovio da nije vršen nikakav pritisak na stanovnike.

Tvrdi da se ide ka tome da se lokalitet Sinjajevine proglasi regionalnim parkom prirode.

“Prisustvo VCG može samo unaprijediti život na Sinjajevini”, kaže on.

Dodaje da nije isplativo korišćenje poligona drugih država.

“To je finansijski neisplativo i neizvodljivo”, dodao je on.

Ministar odbrane ističe da su one koji se protive pozvali na sastanak, ali se nijesu odazvali pozivu.

„Oni se nisu ni udostojili da odgovore. Toliko o tome koliko je njima bilo do razgovora, to dovoljno govori o tome koliko je njima stalo da se ovaj problem riješava. Za njih je samo bitno da opstruiraju Vojsku Crne Gore“, dodao je Bošković. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22205 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7645 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7606 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: