Upozorenje UN: Moramo se pripremiti za bolest smrtonosniju od kovida

    1 godina pre 2899 pregleda Izvor: N1/dnevno.me

Šef Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je zemlje da sprovedu reforme potrebne za pripremu za sljedeću pandemiju, pozdravljajući njihovu istorijsku odluku da prihvate veliko povećanje budžeta na godišnjoj skupštini UN.

Govoreći na skupštini nedjeljama nakon završetka globalnog vanrednog statusa za pandemiju kovid-19, Tedros Adhanom Gebrejesus je rekao da je vrijeme da se postigne napredak u pregovorima kako bi se spriječila sljedeća pandemija.

„Ne možemo to ignorisati“, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije u velikom obraćanju državama članicama UN, upozoravajući da će sljedeća pandemija sigurno izaći.

„Ako mi ne izvršimo promjene koje su nam potrebne, ko će? A ako ih sada ne napravimo, kada ćemo“, upitao je on.

194 zemlje članice SZO izrađuju nacrt sporazuma o pandemiji koji će biti usvojen na skupštini sljedeće godine.

„Posvećenost sporazumu o pandemiji je važna jer smo iskusili koliko užasan mali virus može biti“, rekao je Tedros.

Na istom sastanku zemlje su odobrile budžet od 6,83 milijarde dolara za period 2024-25. Budžet uključuje povećanje obaveznih taksi država članica za 20 odsto prema preliminarnom dogovoru postignutom prošle godine.

Istakao je da se treba pripremiti za bolest smrtonosniju od kovida: „Još uvijek postoji prijetnja da će se pojaviti varijanta virusa koja će biti smrtonosnija od svih prethodnih, prenosi N1.